Lifestyle

Vladimir Putin pregătește o nouă ofensivă majoră! 500.000 de soldaţi pregătiţi la graniţa cu Ucraina

sursa foto g4media
sursa foto g4media

Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea unui an, Kievul lansează un avertisment din ce în ce mai urgent: Președintele Vladimir Putin pregătește o nouă ofensivă majoră.

Oficialii ucraineni spun că se tem că armata rusă se regrupează și pregătește un atac iminent menit să întoarcă cursul războiului în favoarea Moscovei – rândurile trupei rusești fiind întărite de sute de mii de recruți chemați în toamna anului trecut.

„Ar trebui să înțelegem că amenințarea unei noi ofensive va rămâne până când vom învinge Rusia”, a declarat joi, într-un interviu pentru NBC News, Iuriy Sak, un înalt oficial al Ministerului Apărării.

O ofensivă din partea Rusiei a fost prezisă cu mult timp în urmă de către oficialii și analiștii occidentali, Kremlinul fiind dornic să preia controlul după o iarnă grea care a fost precedată de luni întregi de eșecuri pe câmpul de luptă.

Dar liderii de la Kiev spun acum că Rusia a adunat o armată mare, pregătită să atace în curând, până la împlinirea unui an de la invazie. Vorbind miercuri cu presa franceză, ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a declarat că Rusia are 500.000 de soldați pregătiți pentru un atac în următoarele săptămâni, aproape dublu față de numărul pe care Putin a anunțat că îl mobilizează în septembrie.

„Oficial, au anunțat 300.000 de soldați, dar văzând trupele la granițe, conform evaluărilor noastre, sunt mult mai mulți”, a spus el, potrivit NBC News.

Alegere agonizantă

Reznikov – care se afla la Paris pentru a face presiuni asupra guvernului francez în vederea obținerii de arme – a declarat că este probabil ca Rusia să atace fie dinspre est, fie dinspre sud. În est, comandanții ucraineni se confruntă cu o alegere agonizantă: să se retragă din orașul Bakhmut sau să își mențină pozițiile în ciuda pierderilor dureroase și a riscului tot mai mare de încercuire.

„Întrucât forțele lor principale sunt concentrate în est, ne așteptăm ca ei să înceapă o ofensivă acolo, poate în jurul Bakhmut”, a declarat Sak.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a oferit o evaluare similară în discursul său video. „Situația a devenit mai dură”, a spus el.

„Inamicul încearcă să realizeze ceva acum, pentru a arăta că au șanse la cucerire atunci când va avea loc aniversarea unui an”, a adăugat el. În sud, forțele Rusiei sunt dispuse de-a lungul malului estic al râului Dnipro și la mică distanță de orașul crucial Kherson. Capitala regională a fost primul oraș important care a căzut în mâinile trupelor rusești în primele zile ale războiului, dar acestea au fost forțate să se retragă în noiembrie.

Andrii Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenskyy, a declarat joi că i-a informat pe Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, și pe generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, despre amenințarea unei noi ofensive.