Actual International

Cum s-a realizat numărătoarea soldaților ruși morți pe frontul ucrainean

Cum s-a realizat numărătoarea soldaților ruși morți pe frontul ucrainean
Infoactual

S-au vehiculat cifre diferite. Ucrainenii au spus un număr, rușii altul. Occidentul vine și el cu propria numărătoare. Bilanțul soldaților ruși morți pe frontul din Ucraina, cum a fost realizat, la aproape zece luni de când Rusia a invadat, peste noapte, Ucraina.

La aproape zece luni de la începerea războiului: care este numărul estimat și cum s-a realizat numărătoarea soldaților ruși morți pe frontul ucrainean

Pe fondul îndoielilor cu privire la adevăratele pierderi de război ale Moscovei, jurnaliștii de date și voluntarii ruși folosesc articole de presă, fotografii de pe morminte și alte informații din surse deschise pentru a număra victimele soldați ruși din războiul de pe teritoriul ucrainean.

Guvernul rus a încercat din răsputeri să evite răspunsul legat de numărul soldaților pierduți în Ucraina, precizând cu greu numărul de morți din războiul pe care l-a lansat prin invazia Ucrainei la 24 februarie 2022.

A actualizat numărul exact doar de două ori: o dată la sfârșitul lunii martie și din nou în septembrie, când ministrul apărării, Serghei K. Șoigu, a declarat că 5.937 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului.

Acest număr oficial este considerabil mai mic decât estimările oficialilor militari și de informații din Occident. Generalul Mark A. Milley, președintele Statului Major Întrunit, de exemplu, a declarat în noiembrie că pierderile Moscovei au fost „mult peste 100.000 de soldați ruși uciși și răniți.”

Cu atâta ceață de război care învăluie subiectul, Mediazona a decis că este nevoie de o investigație online pentru a stabili o bază de referință a morților ruși.

Un grup împrăștiat de voluntari din Rusia încerca deja să documenteze decesele pe cont propriu, iar serviciul rus de știri BBC News realizase mai multe articole pe această temă, așa că și-au unit forțele.

Ei nu și-au propus să documenteze fiecare deces și au estimat că numărul lor declarat de Rusia a fost de aproximativ o treime până la jumătate din totalul real. Dar, adunând cât mai multe informații disponibile din postările de pe rețelele de socializare și atribuind un nume fiecărui deces listat, au considerat că numărul lor era mai bun decât o estimare.

Nu este vorba doar de număr; este vorba de cine a murit sau cum a murit„, a declarat Maxim Litavrin, jurnalist de date de la Mediazona.

Toate informațiile din surse deschise ajung într-o foaie de calcul imensă. Jurnaliștii lucrează rapid pentru a verifica legăturile și pentru a face copii de siguranță, deoarece postările personale dispar adesea. Ei verifică numele cu un site guvernamental care listează persoanele decedate în întreaga Federație Rusă.

Șapte din 10 confirmări provin din știri locale, au declarat jurnaliștii de date, în timp ce celelalte sunt un amestec. Acestea includ anunțuri de la oficiali locali sau angajatori; postări individuale pe VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook; și surse precum fotografii ale plăcilor comemorative amplasate în fostele școli ale soldaților morți.

Rezultatele pot varia semnificativ, în funcție de regiune. În Daghestan, Rusia, de exemplu, unde a servi și a muri în armata rusă este considerat a fi o onoare, oficialii au tendința de a face declarații despre cei uciși. Numărul declarat aici de oficialități, fiind cel corect și exact.

O dată la două săptămâni, Mediazona analizează toate cifrele pentru a defalca bilanțul pe site-ul său, inclusiv decesele în funcție de regiune, unitate militară și vârstă, relatează New York Times în ediția de luni, 19 decembrie 2022.

Au existat estimări similare privind pierderile ucrainene, Mykhailo Podolyak, un consilier principal al președintelui Volodimir Zelenski, declarând luna aceasta la un post de știri ucrainean că până la 13.000 de soldați ucraineni au murit în conflict.