Actual

Vom importa gaze din Grecia. Premierul Nicolae Ciucă a cerut grecilor şi susţinere pentru intrarea în Schengen

Vom importa gaze din Grecia. Premierul Nicolae Ciucă a cerut grecilor şi susţinere pentru intrarea în Schengen
FOTO: Guvernul României

O conductă de gaz între Grecia și Bulgaria, amânată de mult timp și menită să ajute Sofia să își reducă dependența de gazul rusesc, a fost finalizată și poate deveni operațională în această lună. Mai mult, de aceste gaze va beneficia şi România. Premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită de lucru în Grecia a precizat că interconectorul va asigura aprovizionarea cu gaze a României şi Bulgariei. „Desigur, putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor estici, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi celelalte ţări care se află pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze”, a completat Ciucă.

Vom importa gaze din Grecia. Premierul Nicolae Ciucă a cerut grecilor şi susţinere pentru intrarea în Schengen

De asemenea, au fost discutate elementele de interes comun în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţilor de energie.

„Toate aceste chestiuni au vizat şi aspectele care sunt şi resimt impactul războiului din Ucraina, atât în ceea ce priveşte criza umanitară, cu toate aspectele legate de cetăţenii ucraineni, care fie tranzitează ţara noastră, fie au rămas în România, cât şi partea privitoare le exportul de produse agricole din Ucraina. Analizând şi identificând soluţii comune pentru a putea să facilităm exportul unei cantităţi cât mai mari pentru cei care au nevoie de produse agricole din Ucraina”, a mai transmis premierul.

La rândul său, premierul Greciei a afirmat că au stabilit de comun acord să reactualizeze colaborarea bilaterală în domeniul energetic.

„Grecia va deveni un nod de depozitare şi transport a gazului natural care va acoperi nu numai nevoile naţionale, dar şi nevoile din zonă şi bineînţeles şi din România. Vorbim nu numai despre un acord simplu comercial de colaborare, dar este şi o dovadă a solidarităţii şi a responsabilităţii pe care o avem în zona noastră. Mâine vom inaugura conducta de gaz la Alexandropolis şi astfel vom avea o indendenţă a Europei, am putea spune. Deci va fi un pas în faţă important pe care îl vom face în structurile şi infrastructurile noastre atât de importante pentru a dobândi o independenţă de gazul natural care vine din Rusia”, a declarat Kyriakos Mitsotakis.

Premierul elen a mai spus că a avut discuţii cu premierul Nicolae Ciucă şi despre găsirea unor rute alternative de export şi transport al producţiei agricole din Ucraina înspre pieţele internaţionale, cum ar fi prin intermediul Mării Negre şi Mării Mediterane.

În altă ordine de idei, premierul Ciucă i-a cerut omologului elen să sprijine eforturile României de aderare la Spaţiul Schengen.

„În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, l-am rugat pe domnul prim-ministru să ne sprijine în tot ceea ce înseamnă demersul nostru de a fi cât mai curând admişi în Spaţiul Schengen. Este un obiectiv naţional, o recunoaştere faţă de eforturile pe care ţara noastră le-a făcut în acest sens şi care s-au văzut foarte bine în această perioadă de când a început războiul din Ucraina. Am asigurat toate elementele pentru ca tranzitul de bunuri, de persoane, ce cereale dinspre Ucraina şi dinspre Republica Moldova să poată să se desfăşoare în condiţii de siguranţă. Şi, totodată, este o răsplată faţă de cetăţenii români care aşteaptă de zece ani să dobândim acest statut de ţară membră Schengen”, a explicat Nicolae Ciucă.