Actual

Vot covârşitor pentru Rezoluţia Parlamentul European privind aderarea României la Schengen. Rareș Bogdan spune cum a votat Olanda

Vot covârşitor pentru Rezoluţia Parlamentul European privind aderarea României la Schengen. Rareș Bogdan spune cum a votat Olanda

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Finalitatea acestei rezoluţii va avea loc la Consiliul JAI care se va desfăşura la finalul anului 2022.

UpDate

În afara datelor pe care vi le-am oferit în acest articol cu privire la voturile contra, europarlamentarul liberal Rareș Bogdan ne oferă și informația privind votul Olandei.

„Drum deschis României in Shengen! Vot covârșitor PENTRU accesul României în Spațiul Schengen! Au votat împotrivă cei din extrema dreaptă. Voturile olandezilor arată astfel: 15 PENTRU, 4 împotrivă, 6 abțineri. Un mesaj clar pentru premierul Mark Rutte”, a scris Rareș Bogdan pe pagina sa de Facebook.

Vot covârşitor pentru Rezoluţia Parlamentul European privind aderarea României la Spaţiul Schengen

Rezoluţia, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, îndeamnă Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România până la sfârşitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat că Spațiul Schengen și întreaga Uniune Europeană sunt mai sigure cu țara noastră în interiorul spațiului de liberă circulație decât în afara lui.

„România a demonstrat anul acesta că poate securiza frontiera de est a Uniunii Europene în cele mai dificile condiții: a primit peste 1 milion de refugiați din Ucraina cărora le-a oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală. În plus, țara noastră a asigurat tranzitul fără riscuri pe teritoriul său pentru refugiații ucraineni și treceri sigure ale frontierei către alte state UE și Schengen, cum ar fi Ungaria”.

Beneficiile aderării României la spațiul Schengen sunt concrete și sunt imediate, spune Siegfried Mureșan.

„În anul 2021, peste 36 de milioane de persoane și aproximativ 12 milioane de mijloace de transport au trecut granițele țării noastre și au trebuit să aștepte la coadă pentru controlul vamal. Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va însemna zero ore de așteptat la graniță pentru șoferii de camioane care exportă marfa din România spre vestul Uniunii Europene și zero ore de stat la coadă pentru turiștii români care aleg să meargă vara în vacanță în Bulgaria sau Grecia. Înseamnă costuri mai puține pentru transportatorii de mărfuri, mai puțin combustibil consumat și mai puține ore la volan pentru șoferi”, a mai declarat europarlamentarul PNL.

Dan Nica: România în Schengen! Consiliul UE trebuie să ţină cont de rezoluţia votată azi de Parlamentul European

Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a declarat că rezoluţia votată astăzi de forul europarlamentar „îndeamnă Consiliul să adopte până la sfârşitul anului 2022 decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre la începutul anului 2023. Există unanimitate în Parlament că toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011”, a declarat Dan Nica.

USR: Toţi europarlamentarii USR au votat în favoarea aderării României la Schengen

„Astăzi, în plenul Parlamentului European, s-a votat rezoluţia prin care se cere urgentarea procedurilor pentru intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Toţi europarlamentarii USR au susţinut ferm aderarea României la Schengen şi au votat rezoluţia de astăzi”, a transmis USR.