Actual

Vouchere de vacanță pentru toți angajații din mediul privat! Proiectul de lege a fost depus în Senat

vouchere de vacanta sursa foto edenred
sursa foto edenred

Senatori din partea PNL, PSD și UDMR au depus un proiect de lege la Senat prin care angajații români din mediul privat ar urma să primească vouchere de vacanță la fel cum primesc și bugetarii. Se preconizează că efortul bugetar pentru acordarea voucherelor ar fi de circa 6,09 miliarde de lei.

Toți angajații din mediul privat ar urma să primească vouchere de vacanță începând cu data de 1 ianuarie 2024, se arată într-un proiect de lege depus la Senat. Inițiatorii acestui proiect de lege sunt senatorul PNL Eugen Țapu-Nazare, senatorul PSD Ștefan-Radu Oprea și senatorul UDMR Lorand Turos.

Proiectul modifică ordonanța de urgență a Guvernului 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță. Dacă proiectul de lege este adoptat, angajații din mediu privat, aproximativ 4,2 milioane la număr, ar urma să primească vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, de la 1 ianuarie 2024 până la 31 decembrie 2026, deci timp de trei ani.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea şi întreţinerea capacităţii de muncă a personalului salarial, instituţiile publice (…), inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum şi angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condiţiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat. Voucherele de vacanţă se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale”, se arată în proiectul de lege, conform News.ro.

Cum vor primi angajații la stat vouchere

Chiar dacă un angajat ar avea mai multe contracte individuale de muncă, el va putea opta pentru primirea unui singur voucher de vacanță în valoare de 1.450 de lei, de la un singur angajator. Efortul bugetar al acestui proiect ar fi de circa 6,09 miliarde de lei, iar inițiatorii legii estimează că 60-65% din acești bani se vor întoarce la bugetul de stat sub forma de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit, etc.

Angajații ar urma să aibă obligația de a depune o declarație pe proprie răspundere la fiecare dintre angajatori, prin care își exprimă opțiunea. „Angajatorii îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea şi veridicitatea datelor, prezentând la administraţiile judeţene ale finanţelor publice în raza cărora îşi au sediul social, lista prevăzută la alin. (1), însoţită de declaraţiile pe proprie răspundere ale angajaţilor. Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanţă se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajator”, se arată în proiectul de lege.

Se vor reduce inegalitățile dintre salariați

Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, printr-o hotărâre de Guvern, într-un termen de 30 de zile de la momentul în care legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

„Considerăm că acest mecanism poate fi extins şi pentru cei circa 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit şi/sau CAS. Angajatorii vor avea doar un rol de intermediari între stat şi salariaţi, care nu implică efort financiar propriu. Întrucât pot exista situaţii în care o persoană are încheiate contracte de muncă cu mai mulţi angajaţi în acelaşi timp, s-a prevăzut ca fiecare angajat să aibă posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanţă. Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoare voucherelor de vacanţă se întoarce, practic, în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe”, explică Senatorii.