Actual

Vreme extremă în România cu furtuni și grindină! În Satu Mare oamenii cred că au văzut tornade pe cer

Vreme extremă în România
sursa foto: digi24.ro

Vreme extremă în România în această perioadă din cauza anticiclonului care s-a abătut asupra țării. Mai mult, a fost panică într-o comună din Satu Mare, după ce localnicii au anunțat că văd două tornade pe cer. Și alte zone din vestul și nord-vestul ţării nu au scăpat de fenomenele extreme. La munte, sunt aşteptate lapoviţă şi ninsori în această perioadă.

Orașul Baia Mare a fost lovit de o furtună puternică și în scurt timp grindina căzută în strat gros a acoperit străzile. La fel a fost și în zonele de la marginea orașului, unde mai multe culturi au fost distruse în totalitate. Meteorologii au anunțat cod galben de ploi și vijelii până astăzi după amiază.

Nor pâlnie sub formă de tornade

Imaginile au fost postate pe rețelele sociale, unde au stârnit comentarii intense. Fenomenul s-a dovedit însă doar un nor pâlnie, nu o tornadă. Județul Satu Mare s-a aflat azi sub cod galben de vreme rea, scrie digi24.ro.

Alertă și în Maramureș și Cluj

Județul Maramureș se află în continuare sub avertizare de cod galben de ploi și vijelii. Mai multe orașe au fost acoperite de grindină în urma unei furtuni extreme care a îngreunat traficul în marile orașe.  În județul Cluj este avertizare de cod portocaliu de vreme rea de două zile, iar cantitatea mare de gheață a acoperit curțile și grădinile oamenilor. Copacii au fost puși la pământ de vântul puternic și au căzut peste mai multe mașini parcate. Vremea în data de 8 mai este una rece, se așteaptă ploi, grindină și descărcări electrice și chiar ninsoare la munte. În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina se face și mai frig, iar la Suceava vor fi doar 6 grade. Avem o zi tare neplăcută, cu cer acoperit, multe ploi și vânt intens.

În satul Țopa, din Sălaj, ai fi zis că e încă iarnă și drumarii n-au dat zăpada la o parte de pe șosea. Clujenii au primit și ei un mesaj RoAlert, după ce meteorologii au emis Cod Portocaliu de vijelii și grindină. Pompierii au intervenit să degajeze copacii căzuți și să scoată apa de pe străzile care s-au inundat.

Cum va fi vremea luni, 8 mai

Prognoza meteo de luni, 8 mai, anunță un început de săptămână cu ploi și temperaturi maxime de 17 grade. Astfel, o să plouă și în nord-vestul țării, mai ales în zona Transilvaniei. Ceva mai bine o să fie în Maramureș, pe unde apare trecător soarele. Temperaturile scad și aici, dar nu atât de mult ca în Moldova. Vor fi în jur de 15 grade pe la amiază.

În Transilvania se răcește foarte tare pe partea estică, în special în depresiuni. Temperaturile ajung la 18 grade în vestul provincie, iar ploile apar cam peste tot și pot aduce cantități însemnate de apă. La munte, la altitudini mari o să cadă lapoviță și ninsoare.

Meteorologii avertizează că este risc însemnat de producere de avalanșe în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri.  Riscul însemnat de avalanșă înseamnă risc de gradul 3 pe o scară de la 1 la 5.

„La peste 1800 m, zăpada îşi va accelera procesul de topire, în special pe fondul temperaturilor diurne ridicate şi a insolaţiei, iar apa rezultată din topire va pătrunde în strat, umezindu-l suplimentar. Stratul existent este alcătuit din mai multe zone cu rezistenţă relativ scăzută, formate din zăpadă umezită şi cu masă volumică mare, având intercalate cruste vechi, iar spre sol sunt cristale tip cupă. În apropierea crestelor mai sunt cornişe, iar pe văile adăpostite depozite mai mari de zăpadă. Temperaturile diurne pozitive, insolaţia şi temporar ploile, vor continua să umezească şi să topească zăpada de la suprafaţă. Apa rezultată din topire va îngreuna vechiul strat şi acesta va putea aluneca uşor pe pantele suficient de înclinate, peste crustele aflate în interior, iar în cazuri izolate se pot rupe cornişele existente. Se pot astfel declanşa spontan avalanşe de topire de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat supraîncărcări slabe. Unele avalanşe pot angrena şi straturi mai vechi şi pot coborî până la altitudini mai mici de 1800 m. Sub 1800 m, zăpada va continua să se topească. Pe pantele mai înclinate şi umbrite de la peste 1700 m, se mai pot declanşa curgeri sau avalanşe de topire de mici dimensiuni, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici”, au anunţat meteorologii.

Avertizarea acestora este în vigoare până luni seara. În ceilalţi munţi din ţară, riscul de avalanşe este moderat, de gradul 2. În munţii Făgăraşului, la Bâlea Lac, se înregistra, vineri, un strat de zăpadă de 2,15 metri.