International

Wagner se va răzbuna! De ce tace Putin

vladimir putin (Sursă foto: pbs.org)
sursă foto: pbs.org

Membrii celebrului grup Wagner au promis „răzbunare” după ce autoritățile ruse au declarat că liderul acestuia, Evgheni Prigojin, a fost pasager într-un avion care s-a prăbușit miercuri seară, 23 august, deasupra regiunii Tver, ucigându-i pe toți cei aflați la bord. Canalul de știri rusesc Telegram „Mozhem Obyasnit” (Putem explica – tradus din limba rusă) a expus joi, 24 august, informația cum că membrii Wagner plănuiesc să se răzbune pe președintele rus Vladimir Putin și pe ministrul Apărării, Serghei Shoigu, din cauza presupusei morți a lui Prigojin. Alte canale Telegram legate de Grupul Wagner au promis să captureze Kremlinul în cazul în care moartea lui Prigojin va fi confirmată.

Un avion privat aparținând lui Prigozhin, care călătorea de la Moscova la Sankt Petersburg, s-a prăbușit în apropierea satului Kuzhenkino din regiunea Tver, la exact două luni după ce acesta a condus o revoltă eșuată împotriva conducerii de vârf a Kremlinului, acuzând conducerea militară de incompetență în războiul lui Putin în Ucraina. Revolta, pe care Prigojin a numit-o „Marșul dreptății”, a marcat cea mai serioasă provocare la adresa puterii lui Putin de când acesta a venit la putere în 1999.

Un incident neclar

Toate cele 10 persoane aflate la bordul avionului, șapte pasageri și trei membri ai echipajului, au murit în incident, a anunțat Ministerul rus al Situațiilor de Urgență. Cauza prăbușirii nu a fost clarificată imediat. Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia a declarat că Prigozhin se afla pe lista pasagerilor. Canalul Telegram Grey Zone, legat de Wagner, a raportat că Prigojin a fost ucis, dar moartea sa nu a fost încă confirmată oficial. Kremlinul nu a comentat rapoartele privind moartea lui Prigozhin. Newsweek a contactat prin e-mail ministerele de externe și de apărare ale Rusiei pentru a face comentarii.

În urma accidentului, canalul Telegram al mișcării de protest „Wagner Play” l-a acuzat pe Putin de uciderea lui Prigojin și a promis o a doua revoltă împotriva Kremlinului. „Există zvonuri despre moartea șefului PMC Wagner, Evgheni Prigojin. Noi spunem direct că îi suspectăm pe oficialii Kremlinului, conduși de Putin, de o tentativă de a-l ucide!”, a declarat canalul într-o postare de joi seara. „Dacă informația despre moartea lui Prigojin se confirmă, vom organiza un al doilea ‘Marș al Dreptății’ asupra Moscovei! Ar fi bine să fie în viață, este în interesul vostru”.

Wagner se va răzbuna

O altă înregistrare video care circulă pe canalele rusești Telegram arată un grup de bărbați care se declară membri ai Grupului Wagner. „Se vorbește mult acum despre ce va face Grupul Wagner. Putem să vă spunem un singur lucru, începem, pregătiți-vă”, au avertizat bărbații mascați. Canalul „Mozhem Obyasnit” a menționat că publicația pro-Kremlin Readovka, asociată cu Prigojin, a raportat că gruparea paramilitară are un „mecanism de acțiune aprobat de mult timp în cazul morții lui Evgheni Prigojin” sau a lui Dmitri Utkin-Prigojin, mâna dreaptă a lui Prigojin, care a ajutat la înființarea grupului în 2014.

Canalul a declarat că propria sa sursă confirmă acest lucru, adăugând că va exista un mecanism de „mobilizare completă” în cazul morții lui Prigojin, indiferent cine este responsabil. Edward Lucas, cercetător senior nerezident și consilier senior la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), a declarat pentru Newsweek că rapoartele privind moartea lui Prigojin reprezintă „cea mai recentă întorsătură în războiul civil rusesc de intensitate redusă care este în curs de desfășurare de luni de zile”.

„Într-un sistem politic stabil nu te ocupi de adversarii tăi prin doborârea avionului lor cu o rachetă antiaeriană. Acest lucru arată că violența se află acum în centrul sistemului politic rusesc”, a declarat cercetătorul. „Dar sistemul este fragil și o altă fisură este inevitabilă”, a spus el. „Acesta nu este sfârșitul poveștii. Toți cei care își permit au acum o armată privată. Wagnerii nu vor accepta dizolvarea sau dizgrația. Toți cei din cercul intim al lui Putin sunt paranoici, pe bună dreptate, întrebându-se cine va fi următorul”, citează Newsweek.