Diverse

West Nile și la Iaşi. O femeie, care culegea strugurii din vie, a ajuns la spital în stare gravă. Ce spun medicii. Video

West Nile și la Iaşi. O femeie, care culegea strugurii din vie, a ajuns la spital în stare gravă. Ce spun medicii. Video

Este sezonul culegerii strugurilor din vie. Și, așa cum proceda în fiecare an, o ieșeancă s-a pornit de dimineață, să-și culeagă recolta de struguri din propria vie. Numai că l-a un moment dat i s-a făcut rău și s-a prăbușit din picioare. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

West Nile și la Iaşi. O femeie, care culegea strugurii din vie, a ajuns la spital în stare gravă. Ce spun medicii. Video documentar

O femeie de 48 de ani a ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, fiind infectată cu virusul West Nile. Aceasta lucra în vie când a leşinat şi a căzut, iar personalul medical care a răspuns apelului făcut prin 112 a transferat-o la Spitalul de Neurochirurgie cu suspiciune de atac vascular cerebral.

Computerul tomograf şi consultația inițială au exclus însă acest diagnostic şi femeia a fost transferată imediat la Boli Infecţioase. Medicii au descoperit că ieșeanca avea febră, o temperatură de 38 de grade, dureri de cap, vertij şi vărsături, iar în urma puncţiei lombare s-a confirmat un diagnostic iniţial de meningită, pentru care s-a început tratamentul.

„Date fiind simptomele pacientei, medicii noştri au efectuat toate analizele în cadrul Laboratorului de Analize Medicale care funcţionează în cadrul spitalului, necesare pentru a realiza diagnosticul diferenţial şi de a exclude orice altă patologie. În urma discuţiilor purtate cu pacienta acesta a comunicat că suferă de o afecţiune gastrică şi un sindrom anxios pentru care se afla în tratament. Analizele medicale au confirmat prezenta virusului West Nile”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul unităţii medicale, pentru ZdI.

Cum arată situația în țară

Şi în orașul Botoşani, o pacientă a fost diagnosticată cu această boală. Bărbatul de 71 de ani din localitatea Gropeni, județul Brăila, care primise confirmarea îmbolnăvirii cu virusul West Nile, s-a stins în spital în urmă cu o săptămână. La fel s-a întâmplat și cu o femeie de 86 de ani, din municipiul Brăila. Amândoi erau în stare foarte gravă, internați la Terapie Intensivă, cu multiple comorbidități.

Virusul care cauzează cele mai multe cazuri de infecţie cu West Nile este transmis de țânțari. Pentru că urmează o perioadă cu precipitații în aproape toată țara, autoritățile sanitare le recomandă oamenilor să poarte haine cu mânecă lungă și să încerce să evite zonele preferate de aceste mici insecte, dar deosebit de periculoase.

Foto: arhiva