International

Vladimir Putin îl refuză pe Papa Francisc! Dmitri Peskov a precizat ce vor păți ucrainenii de sfintele Sărbători Pascale

Dmitri peskov, purtătorul de cuvânt al Rusiei; sursă foto: nbcnews.com
FOTO: nbcnews.com

Deși ne aflăm la cea de-a 412-a războiului din Ucraina, Moscova nu dă semne că ar aplica aceeași strategie pe care autoritățile ruse au implementate de Crăciun. Kremlinul a precizat că nu există niciun plan pentru încetarea focului cu Ocazia Paștelui Ortodox, deși Rusia este o țară creștină.

Însă, experții militari nu neagă posibilitatea ca Vladimir Putin să apeleze la un astfel de armistițiu, însă nu de dragul sărbătorilor Pascale ci mai degrabă pentru a le permite trupelor ruse să se regrupeze înainte de lansarea contraofensivei Kremlinului.

Egiptul ar urma să trimită armament Rusiei

În tot acest timp, în presa internațională au apărut informații potrivit cărora Egipt urma să livreze Moscovei tehnică militară produsă pe teritoriul statului nord-african. Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale din Rusia a precizat că „nu există niciun plan pentru armistițiu în Ucraina, de Paștele Ortodox”, potrivit The Guardian.

Totodată, oficialul rus a subliniat faptul că nici partea ucraineană nu a solicitat un armistițiu de încheiere a ostilităților pe durata Sărbătorilor Pascale, prin urmare în momentul de față acest scenaru este exclus.

„Nu a fost propus de nimeni, nu a fost avansat. Până acum nu au fost inițiative în acest sens, deși Săptămâna Mare a început. Nu a fost nicio inițiativă până acum”, a precizat Peskov, citat de agenția de presă Tass.

Oficialul Kremlinului a aruncat vina în tabăra ucrainenilor pentru lipsa unui acord de încetare a ostilităților, ba mai mult, Dmitri Peskov a subliniat faptul că astfel de propuneri au fost ignorate în trecut.

Alarma de război va suna și de Paște în Ucraina

De Crăciunul trecut părțile beligerante au convenit ca pentru o perioadă de 36 de ore, bombardamentele și agresiunile să înceteze, însă chiar și în aceste condiții Kievul a acuzat Rusia că, în ciuda înțelegerii, trupele lui Vladimir Putin au atacat Bahmut și Soledar încă din primele ore ale presupusului acord de încetare a ostilităților.

Leonid Sevastianov, președintele Uniunii Mondiale a Credincioși de Rit Vechi, a precizat că suveranul pontif, i-ar fi propus, într-o convorbire privată instituirea unui armistițiu de două săptămâni, valabil din 9 aprilie în așa fel încât atât creștinii catolici cât și cei ortodocși să aibă parte de ceva sărbători mai liniștite. Kremlinul nu a comentat această știre, dat fiind faptul că propunerea nu a venit de la Vatican prin urmare nu paote fi considerată oficială.

Totuși, acest răgaz l-ar ajuta pe liderul de la Kremlin să-și reorganizeze trupele și să securizeze pozițiile obținute în Bahmut și totodată să pregătească contraofensiva ucraineană.

„Putin ar putea cere un armistițiu pentru a face să pară că Ucraina este inflexibilă și că nu este dispusă să negocieze. Dacă Rusia va oferi un armistițiu de Paște iar Ucraina va refuza, Kremlinul nu va demonstra prin asta o devoțiune mai mare față de apărarea valorilor creștine și nici nu va arăta că Kievul respinge aceste valori. Putin nu va fi demonstrat decât, din nou, cinismul său”, informează Institutul de Război de la Washington ( ISW).