International

Președintele chinez, în Hong Kong. Xi Jinping a ieșit, pentru prima dată, din bula care îl ferea de virus

Președintele chinez, în Hong Kong. Xi Jinping a ieșit, pentru prima dată, din bula care îl ferea de virus

De la izbucnirea pandemiei în 2020, liderul suprem al Chinei, Xi Jinping, a stat permanent ascuns într-o bulă ferită de virus, în interiorul granițelor închise ale țării sale, scrie New York Times.

Președintele chinez, în Hong Kong. Xi Jinping a ieșit, pentru prima dată, din bula care îl ferea de virus

Joi, președintele chinez a părăsit pentru prima dată, limitele sigure ale continentului, ajungând în Hong Kong pentru o vizită programată din timp, menită să îi consolideze autoritatea asupra orașului.

Xi Jinping a pornit într-o vizită de două zile, coborând dintr-un tren de mare viteză în stația West Kowloon, care leagă orașul de continent. Stația a fost izolată de bariere mari de control al mulțimii și de sute de ofițeri de poliție. Înăuntru se aflau el și soția sa, Peng Liyuan, care l-a însoțit la acest drum lung.

Ei au fost întâmpinați de elevi și susținători care fluturau buchete de flori și mici steaguri chinezești și din Hong Kong în fața unor panouri publicitare pe care scria „O nouă eră: Stabilitate, prosperitate, oportunități„. Dansatori au făcut un adevărat spectacol, în timp ce rândurile ordonate cu grijă de întâmpinători scandau: „Bine ați venit, bine ați venit„.

Reporterii de la New York Times au calculat cu exactitate. Xi nu a părăsit China de 29 de luni, au scris aceștia în reportajul lor.

În pregătirea vizitei președintelui chinez, Hong Kong a ridicat o ”bulă” elaborată, în circuit închis, pentru a încerca să țină virusul și de această dată, cât mai departe.

Decizia președintelui Xi de a vizita Hong Kong, în pofida unei creșteri recente a numărului de infecții în oraș, subliniază importanța semnalării autorității sale asupra fostei colonii britanice. Aceasta este prima dată când Xi se află în Hong Kong, de când a impus o represiune de amploare în oraș, după ce protestatarii pro-democrație au lansat o provocare serioasă la adresa puterii Beijingului în anul 2019.

Hong Kong a rezistat la o provocare severă după alta și a depășit un pericol după altul. După furtună, Hong Kong a renăscut din cenușă, dând dovadă de o vitalitate înfloritoare„, a spus președintele chinez, într-un scurt discurs la sosire.

Vizita, îndelung coregrafiată, după cum povestesc jurnaliștii tabloidului american, cu puține detalii anunțate public și un nivel ridicat de securitate, sugerează că interacțiunile publice ale domnului Xi vor fi limitate, iar protestatarii vor fi ținuți la distanță, pentru a preveni surprizele nedorite.

Într-un reportaj anterior, Infoactual a scris că timp de un an, zi de zi, reporterii americani sus-menționați, au urmărit îndeaproape viața chinezilor în așa-zisa pandemie, din care nu au ieșit nici acum. Prin urmare, ochii vigilenți ai presei internaționale nu-l scapă nici o clipă din priviri pe temutul lider chinez.

Foto: evz