Actual Economic

Zăpăceala din declarații, pe timp de secetă. Cristian Ghinea: Irigaţiile nu au fost niciodată în PNRR

Zăpăceala din declarații, pe timp de secetă. Cristian Ghinea: Irigaţiile nu au fost niciodată în PNRR

Toate discuţiile privind situaţia din agricultură, dar şi a sistemului de irigaţii unde toată lumea a arătat către USR şi Cristian Ghinea că nu a întocmit cum trebuie PNRR, l-a făcut pe fostul ministru să vorbească. Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea a afirmat joi că irigaţiile „nu au fost niciodată” incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. PSD solicită includerea investiţiei în PNRR, deci automat renegocierea programului.

Cine să-i mai înţeleagă. Cristian Ghinea: Irigaţiile nu au fost niciodată în PNRR

Toate discuţiile privind situaţia din agricultură, dar şi a sistemului de irigaţii unde toată lumea a arătat către USR şi Cristian Ghinea că nu a întocmit cum trebuie PNRR, l-a făcut pe fostul ministru să vorbească.

„Am tăcut prea mult. Am tăcut, pentru că nivelul de amatorism de la Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi Ministerul Agriculturii era atât de mare încât, dacă aş fi vorbit, aş fi aruncat acea coaliţie în aer. Aşa că am preferat să înghit zoaie, cu ochii pe minge: să avem PNRR aprobat”, a declarat Ghinea, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de USR.

Fostul ministru susţine că succesorul său, Marcel Boloş, a lansat în spaţiul public pe tema irigaţiilor, cu trei zile înainte de alegerile parlamentare, un „PDF, o broşură electorală”, „care nu fusese discutată niciodată cu Comisia Europeană, deci nu era PNRR”.

„Boloş a băgat în PDF: sisteme de irigaţii/umectare 3,09 miliarde; sisteme de drenaj-desecări 1 miliard; lucrări de combatere a eroziunii solurilor 2 miliarde; sisteme de protecţie antigrindină 0,11 miliarde; împăduriri şi refacere a ecosistemelor forestiere 0,30 miliarde”, spune Ghinea.

Fostul ministru îl acuză pe actualul că pe listă a pus diverse fantezii de la baroni, fără nicio reformă, fără nicio logică.

„De unde a scos aceste cifre? Erau proiecte în spate, ştiam ce facem cu apa, unde o ducem, cât costă etc? Boloş a decis el singur că aceste proiecte sunt verzi şi trebuia ca 37% din PNRR să fie verde. Altfel nu era aprobat, aşa e regulamentul. După ce pusese pe listă diverse fantezii de la baroni, fără nicio reformă, fără nicio logică – chestie care nu ar fi trecut de Comisie nici în 1.000 de ani, Boloş era cumva panicat că nu are proiecte verzi. Aşa că a decis din burtă că irigaţiile şi desecările sunt verzi. Ori nu ştia, ori nu conta că încadrarea se făcea pe o anexă la regulament, anexă unde irigaţiile nu apăreau ca atare”, a menţionat Cristian Ghinea.

Potrivit acestuia, „Boloş a pus din burtă o sumă uriaşă plecând de la ideea că aşa rezolvă pragul de verde şi neavând niciun proiect în spate, altul decât nişte hărţi din anii 1970”.

Reprezentanţii Comisiei Europene au refuzat aceste propuneri, susţine Ghinea.

„În discuţii interminabile pe care le organizam cu Comisia şi cu ANIF/Ministerul Agriculturii, ni se spune repetat: ‘nu putem accepta ideea că voi faceţi canale unde împingeţi apa la deal, consumând energie, unde jumătate din apă se evaporă pe drum şi în condiţiile în care nu există nicio analiză despre resursa de apă (vom avea prima analiză: cadastrul apelor este finanţat din PNRR, la Ministerul Mediului); nu avem pe ce să facem analiza DNSH pentru că nu există un proiect clar, doar hărţi'”, a completat fostul ministru.

Ghinea a adăugat că în exemplele date cu Cehia şi Portugalia, care au irigaţii în PNRR, „nu este prezentat tot adevărul”.

„Da, au. Irigaţii prin picurare şi supravegheate de drone, apa merge la vale prin subteran, nu e împinsă în sus şi deschis, cum voiau ai noştri. E tot irigaţie, dar e totuşi altceva”, a explicat el.

În opinia fostului ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, România nu va avea irigaţii cu fonduri europene „până când nu va fi schimbat complet conceptul”, se vor promova metode ecologice şi digitale, care să nu consume apa şi energia.

PSD cere includerea investiției în PNRR

Că irigaţiile nu au fost introduse în PNRR o spune şi social democraţii, care prin voce secretarului general al PSD, Paul Stănescu solicită introducerea capitolul legat de irigaţii în program.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat joi că includerea sistemului de irigaţii în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este o prioritate a României, având în vedere seceta care afectează extrem de grav țara noastră în ultimele săptămâni.

Includerea sistemului de irigaţii în PNRR nu mai este de mult timp doar un obiectiv politic al PSD. Este o prioritate a României şi trebuie susţinută de absolut toate partidele parlamentare, de societatea civilă, de mediul economic şi, la fel de important, de către instituţiile europene. Asigurarea securităţii alimentare a depăşit graniţele naţionale. Aceasta este deja o urgenţă europeană”, a mai afirmat Paul Stănescu.

În luna mai, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, declara că „readucerea capitoului privind irigaţiile în PNRR ar trebui să fie un obiectiv de ţară, însă acest lucru ar trebui discutat la nivelul coaliţiei de guvernare. Boloş a explicat că pentru irigaţii ar putea fi atraşi bani din împrumuturile neaccesate de alte ţări”.