Actual Diverse

Zeci de polițiști și vameși, acuzați de procurorii DNA. Opt persoane deja au fost reținute

Zeci de polițiști și vameși, acuzați de procurorii DNA. Opt persoane deja au fost reținute
Arhiva infoactual.ro

Miercuri, 18 ianuarie 2023, procurorii DNA au anunțat că în urma perchezițiilor din data de 17 ianuarie 2023 din cinci puncte de trecere a frontierei, dintre care patru cu Republica Moldova, opt persoane au fost reținute printre care patru agenți de poliție din Borș, în timp ce pentru 15 persoane a fost dispus controlul judiciar.

Polițiști de frontieră și vameși, sub acuzare

Până la momentul actual, 23 de polițiști de frontieră și vameși din cinci puncte de trecere a frontierei sunt acuzați că ar fi cerut și primit mită sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la șoferi care transportau mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.

De asemenea, potrivit procurorilor, în schimbul banilor primiţi cu titlu de mită, inculpaţii şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că  ar fi favorizat trecerea persoanelor au coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispoziţiilor referitoare la transportul anumitor cantităţi de mărfuri.

Douăzeci și trei de persoane, în atenția autorităților

Procurorii anticorupție au anunțat astăzi, 18 ianuarie 2023, că pentru 23 de persoane s-au dispus măsuri legale. Astfel, opt persoane au fost reținute dintre care:

  • patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni
  • patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș.

De asemenea, 15 persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile, printre care:

  • opt agenți de poliție
  • șapte lucrători vamali.

Persoanele reținute în dosar vor fi prezentate Tribunalului Vaslui

Potrivit celor precizate de procurorii DNA, „în sarcina celor 23 de inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată”.
În decursul zilei de astăzi, 18 ianuarie 2023, persoanele reținute în dosar vor fi prezentate Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În total ieri au fost efectuate 31 de percheziții, printre care Vama Sculeni și Vama Albița, potrivit libertatea.ro.

Activităţile descrise au fost desfăşurate în cadrul unei acţiuni în coordonare cu autorităţi judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală).