Diverse

Zelenski și poporul ucranian freamătă. Ce mesaj le-a adresat noul premierul britanic Sunak, aflat la prima vizită în Ucraina

Zelenski și poporul ucranian freamătă. Ce mesaj le-a adresat noul premierul britanic Sunak, aflat la prima vizită în Ucraina

Potrivit agențiilor de presă internaționale, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că noul prim-ministru britanic Rishi Sunak a vizitat Ucraina pentru prima dată de când a intrat în funcție. „Din primele zile ale războiului, Ucraina şi Regatul Unit sunt aliaţii cel mai puternici”, a scris Zelenski pe Telegram.

La rândul său, prim ministrul Marii Britanii a anunțat că Regatul Unit va continua să sprijine Ucraina să treacă de situația complicată în care se află și a promis că va fi alături de Volodimir Zelenski până când în țara lui va fi pace. Președintele Ucrainei a fost profund impresionat de mesajul premierului britanic pentru că a fost țintit către poporul său, care luptă împotriva cotropitorilor ruși.

„Sunt aici astăzi pentru a spune că Regatul Unit va continua să vă susţină. Vom rămâne alături de voi până când Ucraina va câştiga pacea şi securitatea de care are nevoie şi pe care le merită. Este o mare lecţie de smerenie să fim cu voi în ţara voastră astăzi”.

„Cum aţi luptat, cum v-aţi sacrificat, cum aţi câştigat…”

„Curajul poporului ucrainean este o inspiraţie pentru lume. Noi le vom povesti nepoţilor noştri istoria voastră, cum un popor mândru şi suveran s-a ridicat în faţa unui atac teribil, cum aţi luptat, cum v-aţi sacrificat, cum aţi câştigat”, a declarat prim-ministrul britanic.

De asemenea, prim-ministrul a adăugat pe Twitter că „Regatul Unit ştie ce înseamnă să lupţi pentru libertate. Suntem alături de voi pe parcursul întregului drum”.

A confirmat sprijinul sprijinul Regatului Unit

Și Downing Street a vorbit despre faptul că Rishi Sunak a ajuns la Kiev pentru „a confirma sprijinul” Regatului Unit pentru Ucraina. „Prim-ministrul (Rishi Sunak) este în Ucraina astăzi (sâmbătă) pentru prima sa vizită la Kiev, pentru a se întâlni cu preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski şi a confirma sprijinul continuu al Regatului Unit”, a afirmat Downing Street.

Potrivit unui interviu oferit cu câteva luni în urmă de adjunctul șefului serviciilor militare ucrainiene publicației britanice Th Telegraph, Marea Britanie a oferit ajutor Ucrainei pentru a descoperi spionii ruși care urmăresc transporturile occidentale de arme. În martie, agenția Reuters a precizat că Marea Britanie a furnizat Ucrainei aproximativ 6.000 de rachete şi 25 de milioane de lire sterline drept sprijin financiar pentru armata ucraineană.