Actual Economic

Marea Britanie a pierdut titlul de cea mai mare piață bursieră europeană, în favoarea Franței

Marea Britanie a pierdut titlul de cea mai mare piață bursieră europeană, în favoarea Franței
wikipedia

Semn că vremurile se înrăutățesc o arată faptul că Marea Britanie și-a pierdut titlul de cea mai mare piață bursieră din Europa. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Marea Britanie a pierdut titlul de cea mai mare piață bursieră europeană, în favoarea Franței

Un raport al Bloomberg de luni, 14 noiembrie 2022, arată că o combinație între scăderea lirei sterline și îngrijorările legate de economie au făcut ca Marea Britanie să piardă locul în fruntea listei de conducere a pieței bursiere.

Piața bursieră franceză valorează în prezent 2.823 de miliarde de dolari, puțin mai mult decât cea britanică, cu 2.821 de miliarde de dolari, diferența fiind mai mică decât în perioada de dinainte de BREXIT. În 2016, acțiunile britanice valorau colectiv cu 1,5 trilioane de dolari mai mult decât cele din Franța.

Michael Saunders, un fost politician al Băncii Angliei, a declarat: „Nevoia de creșteri de taxe și de reduceri de cheltuieli nu ar fi existat dacă Brexitul nu ar fi redus atât de mult producția potențială a economiei.”

Și aspectul politic a influențat căderea pieței bursiere

Dar nu doar BREXIT-ul a avut un impact asupra poziției Marii Britanii, turbulențele politice contribuind și ele la reducerea valorii bursei. Țara încă nu a recuperat terenul pierdut în urma mini-bugetului dezastruos prezentat de fostul prim-ministru Liz Truss și de cancelarul ei de la Finanțe, Kwasi Kwarteng, mai scrie media mai sus menționată.

La rândul său, Franța a beneficiat de BREXIT, o serie de organizații ale Uniunii Europene fiind relocate în această țară și reușind să atragă mai multe investiții străine decât orice altă țară de pe continent.

Potrivit cotidianului South China Morning Post, Marea Britanie pierde, de asemenea, în fața companiilor franceze în ceea ce privește comercializarea profitabilă a produselor premium în China.

Listate la bursă, branduri de lux precum Louis Vuitton (LVMH SE) și Kering SA, proprietarul Gucci, se pare că sunt optimiști la gândul că potențialii cumpărători chinezi vor fi dornici să cheltuiască pe măsură ce restricțiile impuse de Coronavirus se vor atenua.

Pierderea de către Marea Britanie a celui mai mare titlu bursier european se datorează mai degrabă căderii Marii Britanii decât creșterii Franței, fluctuațiile valutare jucând și ele un rol semnificativ, mai scrie presa externă.