International

Charles încalcă tradiția regală, făcând o alegere neașteptată în momentul în care îl numește pe Rishi Sunak

Charles încalcă tradiția regală, făcând o alegere neașteptată în momentul în care îl numește pe Rishi Sunak
Foto: euronews.ro

Rishi Sunak s-a întâlnit marți cu Regele Charles pentru ca monarhul să îl numească oficial prim-ministru și să îl invite să formeze un guvern. Regele l-a numit pe prim-ministru în sala 1844 de la Palatul Buckingham, care este folosită de obicei pentru a găzdui ambasadori și pentru diferite alte evenimente.

Sala 1844 este denumită astfel după o vizită a țarului Nicolae I al Rusiei din 1844 și este situată la parter.

Regina folosea un spațiu mai privat atunci când se întâlnea cu noii prim-miniștri.

De la urcarea sa pe tron, Charles a avut deja două întrevederi cu prim-miniștrii și a folosit sala pentru alte ocazii, cum ar fi întâmpinarea ambasadorului ucrainean și primirea președintelui Gabonului.

După moartea Majestății Sale în septembrie, Charles a folosit spațiul de la parter și pentru primele sale recepții cu lideri politici, religioși și militari din Commonwealth.

Dr. Nigel Fletcher, istoric politic la King’s College London, a declarat pentru The Telegraph: „Majestatea Sa a ales sala 1844 pentru această întâlnire, în locul sălii de audiență a regretatei regine.”

„Îmi imaginez că folosirea sălii 1844, unde [regele] pare să țină acum toate audiențele sale, reflectă faptul că sala de audiențe făcea parte din apartamentele private ale răposatei sale mame”.

Cum a primit regele pe cei doi premieri – fostul și actualul

Înainte de numirea lui Rishi Sunak, regele Charles a întâmpinat-o pe fosta doamnă prim-ministru Liz Truss, în timp ce aceasta venise să își prezinte oficial demisia.

Regele s-a asigurat că această ocazie va demonstra, de asemenea, sprijinul său pentru Marea Britanie.

În timpul celor două audiențe a fost amenajată o masă cu o selecție de bunătăți care sunt utilizate în mod tradițional de către sikh, hinduși și jaini pentru a marca Diwali.

Diwali este un „festival al luminilor” care durează cinci zile și care este sărbătorit în această săptămână pentru a marca victoria binelui asupra răului.

Noul prim-ministru a fost ales în prima zi de Diwali, eveniment care a fost sărbătorit de indieni atât acasă, cât și în Marea Britanie.

Rishi Sunak, un hindus, a fost filmat în timp ce aprindea diyas pe treapta din fața ușii negre iconice a numărului 10.

Mulți au scris pe Twitter despre „marele moment”, iar unul dintre ei a spus: „Primul nostru premier non-alb, hindus și de origine indiană – un moment important pentru țara noastră!”.