Actual International

Cancelarul austriac Karl Nehammer și partidul său au pierdut azi alegerile care au avut loc în Austria Inferioară

Cancelarul austriac Karl Nehammer și partidul său au pierdut azi alegerile care au avut loc în Austria Inferioară

Up Date

După rezultate parțiale, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a suferit o înfrângere drastică în alegerile regionale din Austria Inferioară.

Conform Bloomberg, Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) în alegeri de azi din Austria Inferioară. Ca urmare, cancelarul este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere. Pentru prima oară în ultimii 20 de ani se întâmplă asta, ceea ce înseamnă o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer, apreciază Bloomberg.

Știrea inițială

Astăzi au loc alegeri regionale în Austria Inferioară. Iar acestea nu se referă doar la viitorul Johannei Mikl-Leitner, actuala guvernatoare de land și candidata partidului conservator, ÖVP, ci și la echilibrul de putere din Austria. Fără o majoritate, atât în parlamentul, cât și în guvernul austriac, cărțile s-ar putea face din nou. Iar cancelarul Karl Nehammer știe asta și a încercat, în campania electorală, să apese tare pe pedala imigrației, inclusiv cu un vot negativ pentru intrarea României în Schengen.

Zi decisivă pentru cancelarul austriac Karl Nehammer. Azi au loc alegeri în Austria Inferioară

Aproximativ 1,3 milioane de cetățeni – echivalentul fiecărui al cincilea austriac eligibil la vot – sunt chemați astăzi, 29 ianuarie, să aleagă un nou parlament de land în Austria Inferioară (Niederösterreich).

Acest land e fortăreața și centrul de putere al actualului partid al cancelarului Karl Nehammer, Österreichische Volkspartei (ÖVP), și de aceea Austria politică a fost în fierbere, în ultimele săptămâni. Guvernatorul în exercițiu, Johanna Mikl-Leitner (58 de ani) a dominat, inclusiv mediatic, campania electorală.

Karl Nehammer, a resuscitat problema imigrației și azilului

Partidul conservator este amenințat cu pierderea majorității absolute în parlamentul Austriei și, eventual, și în guvernul statului, care se formează după un sistem de reprezentare proporțională. Iar o pierdere în fieful de bază ar slăbi și mai mult partidul la nivel federal, ÖVP fiind și anterior lovit de scandaluri de corupție.

În timp ce, în campanie, Mikl-Leitner a strâns mâini de alegători, colegul ei de partid, cancelarul Karl Nehammer, de asemenea înrădăcinat în ÖVP din Austria Inferioară, a ieșit public și a încercat să dea un impuls în favoarea candidatei, prin resuscitarea problemei imigrației și azilului.

„Destul de mulți observatori politici văd, de asemenea, veto-ul lui Nehammer împotriva aderării Bulgariei și României la Schengen, în legătură cu înfrângerea electorală iminentă din Austria Inferioară“, scrie Augsburger Allgemeine. Publicația germană consemna și într-un reportaj de luna trecută, că „în Austria, refugiații devin pion al politicii“.

„Inflația este pe primul loc, urmată de mediu și climă, iar pe locul al treilea sunt imigrația și azilul”

Peter Filzmaier nu se așteaptă ca alegerile din Austria Inferioară să aibă un impact direct asupra guvernului federal al ÖVP și al Verzilor – dar alegerea este o imagine a stării de spirit, atât în ​​ceea ce privește tendințele alegătorilor, cât și problemele dominante.

„Inflația este pe primul loc, urmată de mediu și climă, iar pe locul al treilea sunt imigrația și azilul”, explică reputatul politolog.

„Desigur, imaginea politicii federale și a partidului respectiv de acolo modelează și comportamentul de vot în Austria Inferioară”, analizează Filzmaier, potrivit noe.orf.at.

Pagina online a televiziunii austriece ORF publică vineri și un sondaj pre-electoral realizat de institutele SORA și ISA. Potrivit acestui sondaj, pentru tot al patrulea respondent din Austria imigrația e o temă de maximă importanță. Iar acest lucru a fost, în mod vădit, speculat electoral și eventual folosit abuziv în politica extinderii spațiului Schengen.