International

Zvonul care a inundat internetul: Președintele Chinei – este în arest la domiciliu sau nu?

Zvonul care a inundat internetul: Președintele Chinei – este în arest la domiciliu sau nu?

În rețelele de socializare a devenit virală informația potrivit căreia președintele chinez Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu.

 Multe persoane de pe rețelele sociale chineze vorbesc despre faptul că Xi se află deja în arest la domiciliu după ce seniorii Partidului Comunist Chinez l-ar fi scos din funcția de șef al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA).

Deși mass-media chineză nu a confirmat zvonurile, mesaje vorbesc despre persoane chineze din cercul politic care sugerează că președintele Xi Jinping a fost arestat de către Armata Populară de Eliberare (PLA).

Jennifer Zeng, o activistă chineză pentru drepturile omului care acum locuiește în SUA, a postat un videoclip pe Twitter, susținând că Armata Populară de Eliberare (PLA) se îndrepta spre Beijing.

Informațiile sugerează, de asemenea, că aproape 60% dintre zborurile din China au fost suspendate vineri, fără nicio explicație.

Zvonurile au sugerat, de asemenea, că Li Qiaoming, general activ în cadrul Armatei Populare Chineze de Eliberare (PLA), l-ar fi putut înlocui pe Xi Jinping ca președinte.

India a reacționat la zvonuri

India este printre primele țări în care unele personalități au reacționat la aceste informații neconfirmate. Dintre liderii indieni fostul președinte al partidului Janata Party, Subramanian Swamy, a postat pe acest subiect.

„Un nou zvon de verificat: Xi Jingping este în arest la domiciliu la Beijing? Când Xi a călătorit la Samarkand, liderii Partidului Comunist Chinez trebuie să-l fi exclus din conducerea armatei partidului. Apoi a urmat arestul la domiciliu. Așa este zvonul”, a scris Swamy pe Twitter.

Partidul Comunist Chinez se va reuni luna viitoare la al XX-lea Congres

Amintim că pe 16 octombrie va avea loc Congresul Partidului Comunist Chinez (PCC). Congresul are loc o dată cinci ani.

Xi Jinping ar urma să fie reales în postul de secretar general al PCC pentru un al treilea mandat.

De unde au apărut speculațiile legate de președintele Chinei

În rețelele de socializare se aud voci care susțin că în China ar avea loc o lovitură de stat, dar credibilitatea acestor afirmații este îndoielnică, susțin experții. Speculațiile potrivit cărora președintele chinez Xi Jinping ar fi pierdut controlul au luat amploare pe internet după ce acesta a dispărut din peisaj, odată cu întoarcerea de la summitul OCS din Uzbekistan.

Fără nicio confirmare oficială din partea Partidului Comunist Chinez sau a presei de stat și cu toate aceste actualizări de la utilizatori anonimi, care nu sunt nici verificate, nici credibile, experții sunt încrezători că afirmațiile sunt doar zvonuri și speculații false.

Așadar, iată ce știm până acum:

Se află Xi Jinping în arest la domiciliu?

Ultima dată când președintele chinez a fost văzut în public a fost la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Samarkand, în Uzbekistan. La summit au participat, de asemenea, premierul indian Narendra Modi și președintele rus Vladimir Putin.

Există o mare posibilitate ca premierul chinez să se afle în carantină, ca urmare a politicii stricte a țării, „Politica Zero Covid”. Conform acestei politici, fiecare persoană care intră în China din străinătate trebuie să intre în carantină.

Sunt anulate zborurile comerciale în China?

Există, de asemenea, rapoarte neverificate potrivit cărora foarte puține zboruri de pasageri survolează capitala chineză, iar toate trenurile și autobuzele ar fi fost anulate în ultimele zile.

Site-ul Aeroportului Internațional Beijing Capital arată că unele zboruri au fost anulate, alte câteva au fost reprogramate sau au avut o ușoară întârziere.

Aadil Brar, expert în China, a împărtășit informații despre zboruri și a declarat că nu există nicio perturbare a acestora. El a împărtășit, de asemenea, imagini de la ședințele publice de informare ale unor înalți oficiali chinezi, sugerând că guvernul funcționează normal.

A pierdut Xi Jinping controlul?

Doi foști miniștri au fost condamnați la moarte și patru oficiali au fost condamnați la închisoare pe viață săptămâna trecută în China. Potrivit rapoartelor, cei șase făceau parte dintr-o „facțiune politică”. În prezent, Partidul Comunist desfășoară o campanie anticorupție și se crede că cei șase erau opozanți ai lui Jinping. Faptul că persoanele „anti-Xi” sunt vizate este un indiciu puternic că acesta este încă la comandă.

De asemenea, unii experți chinezi au afirmat că nu există încă niciun semn de lovitură de stat, dincolo de comentariile de pe rețelele de socializare.

În plus, mai multe instituții media regionale, precum South China Morning Post din Hong Kong și The Korea Herald din Coreea de Sud, au postat în ultimele 24 de ore numeroase actualizări privind diverse probleme referitoare la China, dar niciuna care să aibă legătură cu teoriile privind lovitura de stat de la Beijing.

Opinia lui Ion Cristoiu

În emisiunea lui Ionuț Cristache de pe EV Play, Ion Cristoiu și-a spus părerea despre zvonurile care au scos China în prim plan. Pe puncte, Ion Cristoiu a subliniat:

–         Xi ar trebui să aibă al treilea mandat, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum în istorie!

–         Din China pornesc foarte multe fake-news-uri. Cum este știrea cu jurnalista care a scris că are surse la Kremlin și a spus că președintele Xi Jinping va fi arestat la domiciliu.

–         Presa din România a disecat acest subiect pentru a acoperi adevăratele subiecte care trebuie discutate.