Actual

10 mai, Ziua Regalității în România. Trenul regal, deschis publicului. Programul complet al evenimentelor

ziua regelui

10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniştilor la putere. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai. Astăzi, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală, iar printr-un proiect adoptat de Camera Deputaţilor, data de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională.

10 mai, Ziua Regalității în România. Programul complet al evenimentelor cu ocazia sărbătorii naționale

Prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol porneşte spre România la sfârşitul lui aprilie 1866. Părăseşte castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în Bucureşti. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei.

Cea de a doua semnificație și unul dintre cele mai importante moment ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş. La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman.

De altfel, proclamarea Independenţei la 10 mai 1877 este argumentul principal pentru care unii istorici susţin că şi astăzi Ziua Naţională a României ar trebui să fie pe 10 Mai. Alţi istorici sunt mai puţin categorici, dar atrag atenţia că ziua de 10 Mai trebuie marcată ca una dintre cele mai faste din istoria naţională. Şi asta pentru că, la 10 Mai 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României, marcând astfel tripla semnificație a acestei importante zile.

Ziua Regalității 10 mai este celebrată oficial din anul 2015 drept sărbătoare națională

Alteţa Sa Regală Principesa Maria va depune, marţi, la ora 10.00, de Ziua Regalităţii, flori la bustul Regelui Mihai I, aflat în Piaţeta Regelui de pe Şoseaua Kiseleff. Tot astăzi, trenul regal va pleca din Gara Regală Băneasa. Programul sărbătorii naţionale va continua miercuri şi vineri cu o vizită la Galaţi şi concert regal la Sala Radio din Bucureşti.

Marţi, de la ora 10.20, Principesa Maria va depune flori şi la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal, în memoria fondatorului dinastiei naţionale şi al statului modern român.

Călătoria Trenului Regal de 10 Mai

Trenul Regal va pleca din Gara Regală Băneasa, marţi, 10 Mai, la ora 11.00. La ora 10.40, în prezenţa Majestăţii Sale Custodele Coroanei, a ASR Principelui Radu şi a ASR Principesa Sofia, va avea loc un ceremonial militar pe peronul gării. Îşi vor da concursul Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, precum şi militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul. Accesul publicului şi al presei este liber.

Prima oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Ploieşti Sud, la ora 12.10. Accesul publicului şi al presei este liber.

A doua oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Buzău, la ora 13.31. Accesul publicului şi al presei este liber.

A treia oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Brăila, la ora 15.24. Accesul publicului şi al presei este liber.

Ultima oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Galaţi, la ora 16.14. Accesul publicului şi al presei este liber. După încheierea ceremonialului sosirii la Galaţi, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public timp de două ore.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, doresc să sărbătorească 10 Mai 2022, deopotrivă Ziua Regală şi Ziua Independenţei Naţionale, alături de locuitorii celor patru judeţe pe care le vizitează.

Pe parcursul călătoriei cu Trenul Regal, Familia Regală va fi alături de voluntari ai Crucii Roşii Române, ai Fundaţiei Regale Margareta a României, precum şi alături de elevi olimpici, de veterani Invictus şi de persoanele vârstnice şi copii beneficiari ai proiectelor umanitare, sociale, educaţionale şi culturale patronate de Majestatea Sa.

Vizită publică în municipiul Galaţi

În ziua de 11 Mai 2022, Majestatea Sa Margareta, Alteţa Sa Regală Principele Radu şi Alteţa Sa Regală Principesa Sofia vor vizita în municipiul Galaţi sediul Crucii Roşii Române la ora 11.00, Centrul de zi pentru copii Sfântul Spiridon la ora 12 şi Combinatul siderurgic Liberty Galaţi la ora 13.

Concert regal la Sala Radio

Vineri, 13 Mai 2022, la ora 19, la Sala Radio din Strada General Berthelot, va avea loc concertul regal susţinut de Orchestra Naţionala Radio dedicat sărbătorii naţionale de 10 Mai. Va lua parte ASR Principesa Sofia.

Repertoriul concertului va cuprinde Imnul Regal de E. Hübsch, Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră, op. 8 de G. Enescu şi Simfonia nr. 8 în sol major, op. 88 de A. Dvořák. Dirijor: Christian Badea. Solist: Andrei Ioniţă – violoncel.

Programul acestor zile poate fi văzut accesând acest link.