Actual International

Anatoli Karpov, campion mondial la șah, este în spital, starea fiind gravă, dar stabilă, după un incident controversat la Moscova

Anatoli Karpov, campion mondial la șah, este în spital, starea fiind gravă, dar stabilă, după un incident controversat la Moscova
ProTV

Anatoli Karpov, fostul mare maestru de șah sovietic, fost campion mondial de șah și membru al Dumei de Stat a Rusiei (Karpov este membru al partidului lui Vladimir Putin, „Rusia Unită”), a fost spitalizat, după ce a fost găsit inconștient chiar în fața Dumei de Stat din Moscova, în weekend, a scris, luni, presa internațională.

Anatoli Karpov, campion mondial la șah, este în spital, starea fiind gravă, dar stabilă, după un incident controversat la Moscova

Omul de afaceri rus Andrei Kovaliov a declarat că actualul deputat al Dumei de Stat, despre care se știe că este apreciat de liderul Putin, Anatoli Karpov a fost atacat de atacatori necunoscuți, deși această informație nu a fost confirmată.

Potrivit Gazeta.ru care citează serviciul 112, Karpov se află acum la terapie intensivă după ce a suferit o fractură închisă la cap, o fractură de femur stâng și o intoxicație severă cu alcool.

De la aflarea veștii, au apărut rapoarte mixte din Rusia. Mass-media rusă controlată de stat TASS a raportat că „nu a existat niciun atac. Totul este în regulă, nu există răniți.”

Cu toate acestea, afaceristul Andrei Kovalyov a declarat pentru 5-tv.ru: „Când Karpov ieșea din Duma de Stat, acolo, pe Tverskaya, prin arcadă, a fost lovit în cap. „El a fost spitalizat. Introdus în comă artificială, la terapie intensivă. Ne rugăm pentru sănătatea lui”.

Pe de ală parte, potrivit fiicei sale Sofia, Karpov a fost găsit inconștient la în casă, după ce a suferit un accident domestic. O a treia variantă care circulă în presa rusă și pe rețelele de socializare ar fi că marele șahist a consumat alcool în zona Parlamentului, apoi a suferit un accident, scrie Marca. Fiica lui a negat vehement această versiune.

Date de ultimă oră: Federația rusă de șah a anunțat oficial că problemele lui Karpov „au fost cauzate de o căzătură”. În prezent, acesta se află la terapie intensivă neurologică, în spitalul Sklifosovsky din Moscova, în stare gravă, dar stabilă.

Mai în glumă, mai în serios, diferite opinii au circulat și în spațiul online. Pe un twitter, Kevin Rothrock s-a grăbit să glumească: „Aș dori să îl felicit pe deputatul Dumei de Stat și fostul mare maestru de șah Anatoli Karpov pentru recuperarea sa miraculoasă.

„După ce ar fi fost spitalizat cu un traumatism cranian grav în urma (a) unui atac sau (b) unei căzături la beție, acum se pare că se simte perfect bine și nu s-a întâmplat nimic,” scrie în tweet-ul de mai sus.

Istoricul campionului mondial la șah

Karpov a fost încoronat campion mondial de șah în aprilie 1975, după ce Robert Fischer a refuzat să-și apere titlul. El a deținut titlul timp de 10 ani, pentru ca în 1985 să piardă în fața lui Garry Kasparov.

Karpov este membru ales al Dumei de Stat din Rusia și, din 2006, a prezidat Comisia pentru siguranță ecologică și protecția mediului din cadrul Camerei Civice a Federației Ruse. De asemenea, el este membru al Consiliului Public din cadrul Ministerului Apărării din 2007.