Actual Diverse

11 vagoane dintr-un tren de marfă cerealier s-au răsturnat, iar 7 stâlpi de tensiune au fost rupți. Trenul ar fi mers în Ucraina

11 vagoane dintr-un tren de marfă cerealier s-au răsturnat, iar 7 stâlpi de tensiune au fost rupți. Trenul ar fi mers în Ucraina

În seara zilei de miercuri, 29 iunie 2022, în jurul orei 18.00, un accident feroviar, inexplicabil la prima vedere, a avut loc în România, nu departe de Iași.

Inexplicabil. 11 vagoane, dintr-un tren privat de marfă, au deraiat. O echipă de la București este așteptată la fața locului

Un tren își urma cursul firesc. Inexplicabil, brusc, ceva s-a întâmplat și 11 vagoane din cele 32, câte erau în componența vehiculului feroviar, au deraiat de la linie și s-a răsturnat, fiind și acum, căzute, într-o parte a căii ferate.

Cele 11 vagoane din trenul de marfă cerealier s-au răsturnat, iar 7 stâlpi de înaltă tensiune au fost rupți. Trenul venea de la Constanța și se presupune că avea ca destinație Ucraina.

Evenimentul nedorit va face obiectul unei analize aprofundate a specialiștilor, motiv pentru care este așteptată, în regiunea Moldovei, o echipă de la București.

O echipă a Ministerului Transporturilor a plecat deja de la București, pentru a face propria investigație, la fața locului. Primele informații au apărut în spațiul pubic, relatate de jurnalistul Ștefan Etveș, realizator TV la B1, în cadrul emisiunii ”Bună, România!”, a colegilor săi, Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Într-un comunicat, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA ne-a adus la cunoștință faptul că circulația feroviară a fost imediat întreruptă pe relația Pașcani – Iași, din cauza deraierii, între stațiile Sârca – Podu Iloaiei, a 11 vagoane din compunerea unui tren privat de marfă.

Trenul aparține operatorului de transport feroviar de marfă GFR și circula pe relația Port Constanța – Cristești-Jijia. Din garnitură, care avea în compunere 32 de vagoane goale, au deraiat 11 vagoane pe firul II de circulație, firul I fiind închis pentru lucrări programate.

În urma deraierii celor 11 vagoane, au fost rupți și 7 stâlpi de înaltă tensiune, care asigurau alimentarea cu energie electrică a liniei de contact. Prin urmare, s-a întrerupt și fluxul circulației pentru alte trenuri, care urmau să ajungă în gara finală, Iași.

Pentru menținerea continuității traficului de călători, SRCF Iași a pus la dispoziția călătorilor mijloace auto, pe distanța Podu Iloaiei – Târgu Frumos, ca măsură alternativă a căii ferate.

Această măsură va fi menținută până la restabilirea traficului pe intervalul de stații afectat de deraiere. Vă informăm, de asemenea, că personalul de specialitate al SRCF Iași va asigura tot suportul tehnic necesar operatorului privat pentru ridicarea, repunerea pe șină a vagoanelor deraiate și retragerea/scoaterea acestora din gabarit”, se mai arată în comunicatul media.

CFR SA, și prin intermediul media, adresează scuze călătorilor pentru disconfortul creat, asigurându-i totodată că personalul feroviar va interveni operativ la fața locului, pentru restabilirea circulației în scurt timp.

Cauzele producerii acestui eveniment feroviar vor fi stabilite de o comisie de anchetă, formată din specialiști feroviari, menționează aceeași sursă.

Foto: captura TV/ Serviciul Comunicare Mass-Media CNCF CFR SA