International

Viktor Orban se confruntă cu o criză financiară majoră! Ce se întâmplă cu pensiile?

viktor orban (sursă foto: playtech.ro)
sursa foto arhiva personala

Într-o declarație de presă recentă, premierul Ungariei, Viktor Orban, a adus vești proaste pentru pensionari. Guvernul de la Budapesta nu va putea să majoreze pensiile în viitorul apropiat.

Acest anunț a stârnit îngrijorare în rândul seniorilor. Viktor Orban a explicat că situația economică actuală a executivului este extrem de dificilă, iar bugetul este întotdeauna planificat pentru un deficit.

Viktor Orban are probleme

Premierul maghiar a subliniat importanța unui buget echilibrat, menționând că o țară puternică și fericită este cea care înregistrează excedent bugetar. Cu toate acestea, actuala situație nu permite acest lucru. Guvernul va trebui să găsească soluții pentru a acoperi deficitul. Orban a menționat că cetățenii ar trebui să fie mândri că țara lor poate susține pensionarii. Asta chiar și în vremuri de război în regiune, unde alți seniori se confruntă cu dificultăți economice majore.

Cu toate acestea, există speranță pentru pensionarii din Ungaria. Premierul a anunțat că majorarea pensiilor va avea loc în luna noiembrie. Iar începând din ianuarie, pensiile vor fi mărite treptat. Orban a subliniat că anul curent va fi dedicat reducerii inflației. În timp ce anul 2024 va marca reluarea creșterii economice.

Ungaria luptă cu inflația

În ceea ce privește inflația, Orban a adus în discuție rolul băncii centrale. A menționat că banca centrală ar trebui să joace un rol important în reducerea inflației. Asta prin intermediul propriilor resurse. Cu toate acestea, premierul a avertizat că, în ciuda eforturilor băncii centrale, va fi necesar să se recunoască că aceasta nu va reuși singură să oprească inflația. Orban a comparat banca centrală cu un „copac care nu se poate tăia cu un cuțit”. El a subliniat că soluția la problemele economice ale Ungariei trebuie să vină din mâna guvernului.

Pentru a face față problemelor financiare, guvernul maghiar a impus noi reguli, inclusiv plafonarea prețurilor, plafonarea dobânzilor, promoții obligatorii și un sistem de monitorizare online a prețurilor. Membrii Executivului de la Budapesta au luat măsuri ferme pentru a reduce inflația și au criticat multinaționalele pentru creșterile nejustificate ale prețurilor.

În final, premierul Orban a menționat că guvernul are ca obiectiv principal reducerea inflației în 2023 și menținerea acesteia sub 10% la sfârșitul anului. În 2024, se așteaptă o inflație cuprinsă între 4% și 6%, conform prognozelor băncii centrale, potrivit Flux24.