Lifestyle

27,2 miliarde de dolari pentru NASA în 2024. Cum se vor desfășura viitoarele misiuni spațiale

NASA Sursa foto Ars Technica
Sursa foto: Ars Technica

Casa Albă propune un buget de 27,2 miliarde de dolari pentru NASA în anul 2024. Acesta care ar include o finanțare sporită pentru Artemis și începerea lucrărilor la un remorcher pentru Orbitul Stației Spațiale Internaționale.

Cadrul bugetar al administrației Biden, publicat la 9 martie, propunea creșterea bugetului NASA cu 7% față de cele aproape 25,4 miliarde de dolari pe care agenția le-a primit în anul fiscal 2023, ținând aproximativ pasul cu inflația. Documentul a oferit doar detalii la nivel înalt despre buget, urmând ca propunerea completă de buget a NASA să fie publicată pe 13 martie.

NASA ajunge o putere în lume?

„Această solicitare de buget reflectă încrederea administrației în NASA și încrederea sa în cea mai bună forță de muncă din lume”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, într-un scurt discurs „State of NASA”.

Casa Albă a evidențiat mai multe aspecte ale propunerii, inclusiv o creștere a fondurilor pentru explorare. Propunerea include 8,1 miliarde de dolari pentru explorare, o creștere de peste jumătate de miliard de dolari față de 2023. Propunerea „finanțează integral rachetele, vehiculul echipajului, vehiculele de aterizare lunară, costumele spațiale și alte sisteme necesare pentru ca astronauții să zboare în jurul Lunii” în cadrul misiunii Artemis 2, programată pentru sfârșitul anului 2024, și al misiunilor ulterioare de aterizare Artemis.

Nelson a anunțat în discursul său că agenția va anunța echipajul de patru persoane al Artemis 2 pe 3 aprilie. Trei dintre cei patru vor fi astronauți NASA, iar al patrulea va fi din Canada, parte a unui acord anterior privind contribuțiile Canadei la portalul lunar.

Milioane de dolari pentru misiunile pe Marte

Bugetul include 949 de milioane de dolari pentru Mars Sample Return, campania de misiuni de returnare a mostrelor pe care roverul Perseverance le-a colectat pe Marte. În propunerea sa de buget pentru 2023, NASA a prevăzut cheltuieli de 800 de milioane de dolari pentru Mars Sample Return în 2024.

Propunerea „sprijină, de asemenea, contribuția NASA la colaborarea SUA cu misiunea de rover ExoMars a Agenției Spațiale Europene”, dar nu precizează suma. ESA a solicitat sprijin de la NASA pentru a transporta roverul său Rosalind Franklin după ce a rupt legăturile cu Rusia anul trecut, inclusiv propulsoare pentru modul de aterizare, unități de încălzire cu radioizotopi pentru rover și servicii de lansare.

Casa Albă solicită în buget 2,5 miliarde de dolari pentru științele Pământului, sumă similară cu cea prevăzută de NASA în cererea sa pentru anul fiscal 2023 pentru cheltuielile din 2024. Aceasta ar include sprijinul pentru următoarea navă spațială Landsat și pentru seria de misiuni ale Observatorului Sistemului Pământului.

Stația Spațială Internațională luată în vizor

Administrația a inclus o nouă inițiativă în propunerea de buget, solicitând 180 de milioane de dolari pentru a începe lucrul la un remorcher de orbită pentru ISS( nr. Stația Spațială Internațională).

„În loc să se bazeze pe sistemele rusești care s-ar putea să nu fie capabile să îndeplinească această sarcină, bugetul prevede 180 de milioane de dolari pentru a iniția dezvoltarea unui nou remorcher spațial care ar putea fi util și pentru alte misiuni de transport spațial”, se arată în document.

În august 2022, NASA a solicitat informații din partea industriei cu privire la conceptele sale pentru un remorcher de orbită a ISS, după ce anterior plănuise să utilizeze nave spațiale Progress pentru o reintrare controlată. Acel remorcher s-ar andoca la stație cu aproximativ un an înainte de reintrare, plasând stația pe o orbită eliptică înainte de a efectua o ultimă ardere de reintrare, conform spacenews.com.

O inițiativă mai mică inclusă în documentul bugetar este de 39 de milioane de dolari pentru studierea deșeurilor orbitale. „NASA are un rol cheie în înțelegerea mai bună a mediului tot mai grav al deșeurilor pe orbită în jurul planetei și în sprijinirea dezvoltării unor abordări inovatoare pentru a ajuta la protejarea sateliților și la reducerea riscului reprezentat de deșeurile spațiale”, se arată în documentul bugetar.

Documentul a oferit puține alte detalii despre propunere, în afară de 1,39 miliarde de dolari pentru tehnologia spațială și sprijinul pentru aeronautică și educația STEM.