Actual

Când vor primi cei 5 milioane de pensionari bani mai mulți? Informații de ultimă oră

schimbări la pensii în România

Pe data de 28 august, o delegația formată din mai mulți miniștri membrii ai Guvernului României se va deplasa la Bruxelles, în frute cu premierul Matcel Ciolacu. Un punct de interes acum este și pensiile românilor, iar de acolo reprezentanții statului vor veni cu vești, iar aceștia promit un final fericit pentru cetățenii țării.

Astfel, conform informațiilor disponibile până la momentul actual, se așteaptă ca pensia minimă din România să fie majorată de la suma de 1.125 lei la 1.350 lei. În continuare, și punctul de pensie ar urma să urce de la valoarea de 1.785 lei la suma de 2.142 lei. Acest anunț a fost deja primităcu cu mult entuziasm de către milioane de pensionari din România.

Când cresc pensiile

Zilele trecute, experta Doina Părcâlabu, fosta șefă a Casei de Pensii (CNPP) a fost în direct la postul România TV unde a dezbătut acest subiect. A specificat faptul că o posibilă majorare a pensiilor cu 20%, potrivit unor surse guvernamentale, este acum chiar mai mică decât cea anterior vehiculată.

„Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaşte inflatia pentru 2022, ori inflatia comunicata de INS e de 13,8,%, daca nu mă însel. Aici, ar trebui sa se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de crestere negativă, deci nu mai poate aduce influentă. În aceste condiţii,  tot ce poate identifica Guvernul mai mult 13,8%,  e de salutat si apreciat efortul.  Este posibil sa se fii luat in discutie ca trebuie crescute pensiile mici, ca măsură de ajutorare socială. Daca vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discutie de indexare diferita fata de pensiile mari, pentru că nu este corect”, a declarat Dorina Pârcălabu, în exclusivitate la România TV.

Cum cresc pensiile

Şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu,  a făcut câteva calcule pentru a vedea câţi bani ar urma să primească pensionarii dacă pensiile vor fi majorate cu 10% i a făcut mai apoi toate aceste informații publice, asta până la noi vești oficiale.

Exemplu 1:

Pensia acum: 1.800 de lei

După majorare: + 241 de lei

Pensie 2023: 2.041 de lei

Exemplu 2:

Pensia acum: 2.839 de lei

După majorare: +581 de lei

Pensie 2023: 3.420 de lei.

Mai apoi, chiar sostul ministru al  Muncii, Marius Budăi, a ieșit în spațiul public și a vorbit despre acest subiect: „Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023. În termenul cel mai scurt se va decide și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată. Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul a spus că pensiile trebuie să crească.

Decizia de la 1 ianuarie e luată. În discuțiile interne din partid s-a spus că e impetuos necesar chiar înainte de a avea construcția bugetului de stat pe care o vom trimite în Parlamenent la dezbatere și așa cred că va fi”, a declarat Marius Budăi citat de romaniatv.net.