Actual International

93 de miliarde de euro în 100 de zile. Atât a căștigat Rusia, pe timp de război

93 de miliarde de euro în 100 de zile. Atât a căștigat Rusia, pe timp de război

Rusia a câștigat aproape un miliard de euro pe zi din exporturile de petrol și gaze după invazia în Ucraina.

93 de miliarde de euro în 100 de zile. Atât a câștigat Rusia, pe timp de război

Potrivit unui raport realizat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, cu sediul ăn Finlanda, Rusia a obținut 93 de miliarede de euro din venituri provenite ca urmare a exporturilor de combustibili fosili, în primele 100 de zile ale războiului său cu țara vecină.

Studiul arată totodată că UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili în această perioadă, în valoare de aproximativ 57 de miliarde de euro.

Câștigul a venit în principal de la majorarea exagerată a prețului.

Experții spun că, deși exporturile de combustibili fosili ale Rusiei s-au prăbușit în mai, în contextul în care multe companii și țări au boicotat aceste produse, Kremlinul a continuat totuși să obţină venituri majore, având în vedere că a vândut cu 60% mai scump față de anul trecut.

Analiza este publicată în momentul în care Ucraina le cere occidentalilor să întrerupă orice legătură comercială cu Rusia, pentru a nu mai alimenta ”maşinăria de război a Kremlinului”, potrivit unui reportaj difuzat la publika TV. Uniunea Europeană a decis de curând instituirea unui embargo gradual, cu câteva excepții, la importurile de petrol.

Gazul și petrolul rusesc sunt încă populare

Sancționarea Rusiei la nivel internațional nu a împiedicat-o să-și exporte masiv combustibilii fosili, în special în Germania și Italia. Venituri semnificative care ascund, pentru moment, dificultățile Rusiei de a compensa scăderea încă limitată a importurilor europene, scrie EVZ.

În ciuda războiului din Ucraina și a sancțiunilor internaționale, gazul și petrolul rusesc sunt încă populare. De la începutul invaziei din 24 februarie, Rusia a exportat combustibili fosili în valoare de 63 de miliarde de euro, estimează Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) într-un studiu publicat la sfârșitul lunii aprilie a.c.

O adevărată mană cerească financiară pentru regimul lui Vladimir Putin și economia rusă, slăbită de sancțiuni economice majore, scrie Liberation.

Toți cei care cumpără acești combustibili fosili sunt complici la oribilele încălcări ale dreptului internațional comise de armata rusă”, spunea, anterior, Lauri Myllyvirta, analist la CREA.

Exportul gazului rusesc, de care Uniunea Europeană este încă dependentă, nu este afectat, cel puțin deocamdată.