International Lifestyle

A apărut partidul politic condus de o entitate cu inteligență artificială

A apărut partidul politic condus de o entitate cu inteligență artificială
Foto: pixabay

Partidul Sintetic este un nou grup politic din Danemarca. Acesta se angajează să urmeze platforma gândită de o entitate de inteligență artificială, cunoscută sub numele de Liderul Lars (Leader Lars).

Dintre toate partidele politice care aspiră la un loc în Parlamentul Danez în acest an, Partidul Sintetic este, de departe, cel mai intrigant. Înființat în luna mai de către colectivul de artiști Computer Lars și organizația non-profit de artă și tehnologie MindFuture Foundation, noul partid politic este dedicat urmării politicilor unei inteligențe artificiale, programate pe baza politicilor tuturor partidelor daneze marginale din anii 1970, care nu au obținut niciodată un loc în parlament. Pe lângă promovarea prezenței Inteligenței Artificiale (IA) în politică, Partidul Sintetic își propune să devină o alternativă pentru cei 20% din populația daneză care nu votează niciodată la alegeri.

„Reprezentăm datele tuturor partidelor marginale, deci este vorba de toate partidele care încearcă să fie alese în parlament, dar nu au un loc”, a declarat Asker Staunæs, creatorul partidului, pentru Motherboard Magazine. „Așadar, reprezentăm persoana care și-a format o viziune politică proprie pe care ar vrea să o realizeze, dar de obicei nu are banii sau resursele necesare pentru a face acest lucru.”

Printre politicile pe care Partidul Sintetic le-a propus până acum se numără stabilirea unui venit universal de bază de 100.000 de coroane daneze (13.700 de dolari) pe lună și crearea unui sector de internet și IT deținut în comun în cadrul guvernului, care să fie la fel ca și alte instituții publice. Oare aceste lucruri sunt bune sau rele? Ei bine, este vorba de o Inteligență Artificială, deci nu judecă lucrurile așa cum o facem noi.

„Este un partid sintetic, așa că multe dintre politici pot fi contradictorii între ele”, spune Asker Staunæs. „Când sintetizezi amplifici anumite tendințe și expresii în ansamblu. Dacă se contrazic, poate că ar putea să o facă într-un mod interesant și să ne extindă imaginația cu privire la ceea ce este posibil.”

Și liderul partidului e un fel de robot

Pentru că orice partid politic are nevoie de un lider, Partidul Sintetic a creat un chatbot cu inteligență artificială numit Leader Lars, iar oamenii pot vorbi efectiv cu el pe Discord. Chatbotul înțelege limba engleză, dar va răspunde doar în daneză. Numele său nu se va regăsi pe buletinele de vot, deoarece legea nu permite încă acest lucru, dar reprezentanții umani se pare că s-au angajat să acționeze ca mediatori pentru IA.

„Liderul Lars este figura centrală a partidului. Danemarca este o democrație reprezentativă, așa că ar avea oameni pe buletinele de vot care îl reprezintă pe Liderul Lars și care se angajează să acționeze ca un intermediar pentru Inteligența Artificială”, a declarat fondatorul partidului. „Oamenii care votează cu Partidul Sintetic vor trebui să creadă în ceea ce vindem ca atare, și anume oameni care chiar se implică atât de mult alături de inteligența artificială încât pot interpreta ceva valoros de la aceasta.”

Partidul Sintetic are în prezent doar 11 semnături din cele 20.000 necesare pentru a fi eligibil pentru a candida la alegerile din noiembrie anul acesta, așa că cel mai probabil nu va reuși să se înscrie. Staunæs spune însă că el și colegii săi sunt în contact cu alți sintetici din întreaga lume – din Columbia până în Moldova – pentru a crea versiuni locale ale partidului și, în cele din urmă, „să ia o formă de Sintetic International”.