Actual Diverse

A fost blocat programul pentru eradicarea rabiei la vulpi și deja avem o primă victimă: o vacă a turbat

A fost blocat programul pentru eradicarea rabiei la vulpi și deja avem o primă victimă: o vacă a turbat

Medicii sanitar-veterinari ieșeni au descoperit un caz de rabie la o bovină din curtea unui locuitor din comuna Lespezi. Specialiștii spun că nu este o situație singulară și că numărul cazurilor ar putea crește, după ce programul pentru vaccinarea aeriană a vulpilor este blocat de anul trecut.

A fost blocat programul pentru eradicarea rabiei la vulpi și deja avem o primă victimă: o vacă a turbat

În aceste zile, medicii veterinari din regiunea Moldovei, România, trag un semnal de alarmă: a fost descoperit și diagnosticat oficial primul caz de rabie la o vacă din comuna Lespezi, Iași, de către medicii sanitar-veterinari.

Îngrijorarea specialiștilor este legată de faptul că programul care viza eradicarea rabiei la vulpi este, actualmente, suspendat. Ei atenționează că o să crească numărul cazurilor din cauza blocării acestui program, de o importanță majoră pentru oameni și animalele din ograda lor.

Atenție! Specialiștii spun că nu este o situație singulară și că numărul cazurilor ar putea crește după ce programul pentru vaccinarea aeriană a vulpilor este blocat de anul trecut.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași spun că, dacă numărul de vulpi va crește, ca în anul 2018, când programul a fost, din nou, blocat, pericolul este mai mare pentru ieșeni.

Avem o probă pozitivă la rabie de la o bovină din comuna Lespezi. Am mai avut un caz de rabie tot acolo, în luna februarie. Acolo este un focar rabigen întreținut de vulpi. E un curs de apă prin care se transmite rabia, fiind și vidre care o transmit.

La noi a ajuns această situație după ce o localnică din sat, o vecină de-a familiei care avea vaca, și-a dat seama că animalul alerga copiii prin curte și ceva era în neregulă cu ea. Din fericire, nu s-a întâmplat nimic.

Deocamdată, nu sunt probleme majore, dar e nevoie de fonduri pentru a demara programul de vaccinare a vulpilor. Nu s-a primit finanțare pentru acest program.

România a cerut banii, dar nu s-au dat. O să avem din ce în ce mai multe cazuri, pentru că s-a întrerupt lanțul vaccinărilor”, spun specialiștii din cadrul DSVSA Iași, citați de BZI.

Foto: BZI