Actual Diverse

Actori ai teatrului din Botoşani, aflați în turneu,au fost intoxicați  într-o unitate de cazare de lux.Doi au fost duși la spital

Actori ai teatrului din Botoşani, aflați în turneu,au fost intoxicați  într-o unitate de cazare de lux.Doi au fost duși la spital
monitorulbt.ro

În noaptea de marți spre miercuri, (respectiv în 22 spre 23 noiembrie 2022), într-o unitate de cazare din Râmnicu Vâlcea, mai mulți turiști au fost intoxicați.

În camera centralei a fost descoperită o concentrație de 16 ppm a unei substanțe iritante, rezultate obținute  în urma măsurătorilor specialiștilor CBRN.

„Aceasta provenea probabil din componența insecticidului aplicat de un operator economic la ora 13:00 în cursul zilei de 22 noiembrie, în incinta hotelului”.

Despre ce unitate de cazare este vorba

Cu toate că autoritățile s-au ferit să spună care este locația exactă, potrivit unor surse oficiale, incidentul a avut loc într-una dintre cele mai renumite unități de cazare din Râmnicu Vâlcea, respectiv la Hotel Castel, Râmnicu Vâlcea, un hotel de lux, cu recenzii mari pe site-urile de profil, mai ales la capitolul curățenie.

În plină noapte, zeci de echipaje au intervenit pentru salvarea turiștilor intoxicați. Dintre aceștia, doar o parte au fost găsiți în unitate.

Iar din cei 21 de turiști cazați la hotel, patru nu erau în unitatea de cazare în momentul în care au ajuns la fața locului salvatorii: „Nu au fost prezente în momentul manifestării situației de urgență”. Nu se știe dacă acestea erau la plimbare ori au cerut individual ajutor medical.

Dintre turiștii intoxicați, unii au avut nevoie de îngrijiri la fața locului, alții și-au revenit la contactul cu aerul curat. La spital, în final, au fost transportate doar două persoane.

Cu toate că au avut posibilitatea să fie mutați la un alt hotel, turiștii au refuzat

Ținând cont de acest incident, s-a discutat și despre relocarea acestor turiști intoxicați în alt hotel, dar după ventilarea încăperilor și obținerea valorilor nule la măsurătorile efectuate de echipajul de cercetare CBRN, 15 persoane au ales să fie cazate în continuare în același hotel.

Ce au declarat autoritățile

Georgiana Țîrcu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Vâlcea, a transmis: „La data de 23 noiembrie a.c., în jurul orei 01:55, un bărbat a sesizat prin apel 112 Poliția Municipiului Râmnicu Vâlcea, cu privire la faptul că, în incinta unui hotel din municipiul Râmnicu Vâlcea s-ar fi efectuat o deratizare cu substanțe chimice al căror miros s-a propagat la etajele unde erau cazate mai multe persoane, care acuzau stări de rău”.

Mai multe detalii despre incident au fost furnizate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, potrivit cărora, dispeceratul a aflat că este vorba de un număr de 17 persoane posibil intoxicate cu o substanță necunoscută.

Noaptea trecută, pe străzile din Râmnicu Vâlcea a fost a adevărată desfășurare de forțe de intervenție

În acest context, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger a declarat că „au intervenit, de urgență o autospecială pentru transport victime multiple, o autospecială cu apă și spumă, un echipaj SMURD, o autospecială CBRN cu 11 subofițeri din cadrul Gărzii de Intervenție (G.I.) Râmnicu Vâlcea, un echipaj IPJ cu doi lucrători și două echipaje (EMUM și EMUA – tipuri de ambulanță) din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ). Au fost prealertate și alte trei echipaje SMURD (Govora, Drăgășani, Brezoi)”.

De asemenea, reprezentantul pompierilor militari a precizat: „Trei dintre acestea prezentau simptome mai grave: tuse, amețeli, iritații oculare și respiratorii. Au fost evaluate medical cinci persoane, dintre care două au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Râmnicu Vâlcea: un bărbat de 50 de ani și o femeie de 46 de ani”.

Persoanele care au fost cazate  și au suferit intoxicatie erau actori de la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, veniţi în Vâlcea să participe la un festival de teatru.

Care este starea persoanelor care au fost duse la spital

Potrivit reprezentanților ISU Vâlcea, „cele două persoane transportate la UPU Vâlcea sunt stabile, conștiente, cu efectele simptomelor inițiale mult diminuate”.

Ancheta continuă

În prezent, ancheta este în plină desfășurare, cu precizarea că s-a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă pentru acest caz, potrivit adevarul.ro.