Actual

Afacere de familie! Petre Daea are patru rude în instituții subordonate Ministerului Agriculturii

petre daea, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale (sursa foto: antena3.ro)
Credit imagine: antena3.ro

Petre Daea, este ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale din iulie 2022, în Guvernul Ciucă. El a ocupat aceeași funcție guvernamentală între 2017 și 2019, în Guvernul Dăncilă. Deși ministrul este o figură constantă în politica românească, prezența sa nu este lipsită de controverse. Mai ales pentru că o anchetă recentă din partea G4Media a arătat că patru rude ale sale ocupă sau au ocupat funcții în instituții subordonate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Este vorba despre fiica, ginerele, nora și soția acestuia. Deși Petre Daea nu a ocupat întotdeauna funcții politice în momentul angajării rudelor sale, alți membri ai familiei lui aveau posibilitatea de a-și favoriza apropiații pentru posturi în instituții precum APIA, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională pentru Zootehnie. Spre exemplu, nora lui Daea, Antonia Luchian, a fost angajată în 2020 la APIA. În acel moment, șefa Resurselor Umane era soția lui Petre Daea, chiar dacă membrul PSD nu ocupa funcția de ministru la momentul respectiv. Antonia Luchian, în prezent în vârstă de 32 de ani, este o dansatoare profesionistă, care avea propria școală de dans înainte de a intra în sistemul bugetar. Ea neagă vehement faptul că angajarea în APIA ar fi fost favorizată de prezența soacrei sale în conducerea departamentului de Personal.

Marcel Ciolacu declară război nepotismului?

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a condamnat public nepotismul care este asociat cu sistemul de stat. Asta în condițiile în care colegul său de partid și membru al coaliției de guvernare, Petre Daea, are patru rude în subordinea directă a Ministerului pe care îl conduce, conform celei mai recente investigații G4Media.

„Credeţi că eu îi voi spune lui Câciu să omoare bugetarii? Nu se taie niciun salariu. Lumea trebuie să fie liniştită. În schimb, nu mai vreau dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile. (..) Dorneanu are 120.000 de lei pe lună. Fostul procuror general (Augustin Lazăr – n.r.) are 130.000 de lei. Nu aduce nimic bun să o tot pasăm de la unii la alţii. Nu ne ajută la nimic. Văd că atunci când e bine, e bine pentru toţi, când e rău, e rău doar pentru unii”, a afirmat recent Marcel Ciolacu. Liderul PSD a vrut în primul rând să înlăture îngrijorarea cu referire la tăierea salariilor în cadrul unor posibile măsuri de austeritate luate de Guvernul Ciucă, însă a folosit prilejul și pentru a-și exprima dezacordul față de modul în care sistemul bugetar funcționează actualmente.

De asemenea, una dintre cele mai vehiculate măsuri de austeritate este aceea conform cărora angajările la stat vor fi înghețate pe o perioadă nedeterminată, începând cu 1 mai 2023.