Actual

Ajung voucherele de 500 de lei. Când vor intra banii românilor

Bani Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto: Antena 3 CNN

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a făcut un anunț care vizează în mod direct elevii. Mai exact, este vorba de voucherele educaționale de 500 de lei care vor intra în luna aprilie a acestui. Numărul beneficiarilor depășește numărul de 15.000 de elevi. 

Totuși, de menționat în acest caz este faptul că au existat întârzieri de aproximativ 6 luni.  Potrivit lui Marcel Boloș, inspectoratele  școlare nu au reușit să finalizeze verificările și documentația necesară.

Cei 500 de lei vor ajunge la români

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a ținut totuși să menționeze faptul că situația este ca și rezolvată. 

„Am discutat cu colegii despre situația pe care o avem de rezolvat. După mecanismul pe care îl avem în implementare, inspectoratele școlare trebuiau să facă această verificare a veniturilor și să prezinte documentele”, a precizat Marcel Boloș.

Rezolvarea acestei situații duce la livrarea tichetelor educaționale cu ajutorul aplicației utilizate pentru distribuirea voucherelor energetice ale românilor. 

Aceste vouchere educaționale de 500 de lei sunt destinate elevilor înscriși în învățământul gimnazial și liceal. Acești bani sunt destinați achiziționări de rechizite școlare și îmbrăcăminte. 

„Împreună cu colegii, am agreat să facem interogarea bazelor de date și cumva să transpunem ușor mecanismul de pe forma veche pe forma nouă. (…) Noi avem o aplicație informatică pentru voucherul de energie. Acolo, am interogat bazele de date ale ANAF-ului pentru beneficiarii noștri. Pe același model și cu aceeași aplicație informatică, o să facem și pentru voucherul educațional”, a explicat Boloș.

Care sunt documentele necesare pentru a intra în posesia banilor

Conform lui Marcel Boloș, inspectoratele școlare sunt cele care trebuie să se ocupe cu furnizarea documentației necesare, mai ales că reprezintă una din obligațiile legale ale acestora. 

„Legea spune clar că aceste documente trebuie prezentate de către inspectoratele școlare. N-aș vrea să înțeleagă Ministerul Educației că nu mai are responsabilitatea acestei verificări, de vreme ce legea spune clar că aceste documente trebuie prezentate de către inspectoratele școlare”, a spus Boloș, conform antena3.ro.

Documentele necesare pentru obținerea acestor vouchere educaționale sunt: cerere depusă de către unul dintre părinți sau de către reprezentantul legal la unitatea școlară la începutul anului școlar, adeverința de venit pentru luna iulie, de unde trebuie să arate faptul că solicitantul are un venit egal cu 0. 

Scopul acestor vouchere este reducerea abandonului școlar, dar și îmbunătățirea accesului la educație a copiilor care provin din medii defavorizate. 

Ministrul Instituțiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat faptul că va cere baza de date de la Agenția Națională Anti-Fraudă. Cu ajutorul aplicației folosite pentru distribuirea voucherelor de energie, cei 500 de lei care reprezintă valoarea voucherelor educaționale vor ajunge la beneficiarii români, cu o „mică” întârziere de 6 luni.