International

Alegerile din Donbas sunt o „glumă”! Un scrutin pe limba lui Putin

alegeri ucraina (sursă foto: zaborona.com)
sursă foto: zaborona.com

„Alegerile” regionale și municipale de luna viitoare din Donbas nu vor fi nici libere, nici corecte. Ele sunt organizate doar în scopuri „propagandistice”. Jurnaliștii de la POLITICO au vorbit pe această temă cu Harald Hartvig Jepsen, consilier internațional senior la Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES) și cu Peter Erben, consilier principal la IFES și director principal la IFES Ucraina.

La 10 septembrie, Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC) intenționează să organizeze patru „alegeri” regionale, 79 de „alegeri” municipale și o „alegere parțială” în Duma de Stat pentru „noii oameni (noii subiecți) ce vor conduce aceste teritorii ale Federației Ruse”. Dar aceasta este încă una dintre „alegerile false” ale Kremlinului care calcă în picioare însuși principiul democrației. „Nu vă lăsați înșelați”, este mesajul celor doi mai sus menționați. Nu va fi nimic liber sau corect în legătură cu acestea. ele sunt desfășurate pur și simplu în scopuri „propagandistice”. Rezultatele sunt prestabilite, ca orice „alegeri” sau „plebiscit” organizate de Kremlinul președintelui rus Vladimir Putin: ofițerii „electorali”, precum și soldații ruși, vor avea grijă de asta, sunt cei doi de părere.

Alegerile, pe limba lui Putin

În limbajul dublu orwellian al lui Putin, „noi subiecți” se referă la teritoriile ucrainene ocupate ilegal de forțele rusești. Unele dintre aceste teritorii au fost ocupate încă din 2014, altele doar mai recent, după invazia pe scară largă a Ucrainei de anul trecut. Prin aceste „alegeri”, Putin speră să prezinte anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene de către Rusia ca fiind cumva legitimă. Fără îndoială, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și consilierii săi vor fi ocupați să încerce să facă acest lucru. Dar acest exercițiu nu are nimic în comun cu alegerile democratice libere și corecte.

Propagandiștii Kremlinului din Occident condamnă deja Ucraina pentru că și-a suspendat alegerile reale în timpul războiului, comparând suspendarea Kievului cu disponibilitatea Moscovei de a organiza un vot. Dar, în mod normal, țările își amână alegerile atunci când sunt supuse unui atac. Iar constituția și legile Ucrainei susțin caracterul sacru al alegerilor legitime, interzicând orice astfel de proceduri pe teritoriul său atunci când este în vigoare legea marțială, așa cum este acum, în timp ce țara se apără de agresiunea Rusiei.

Influența continuă a Kremlinului

La fel ca și „referendumurile” false organizate în septembrie 2022, când Rusia a anexat „oficial” teritorii care nici măcar nu se aflau pe deplin sub controlul său, aceste viitoare „alegeri” rusești în teritoriile ocupate ale Ucrainei sunt total ilegale și ilegitime. Aceasta este o chestiune care ține de dreptul ucrainean și internațional: Este universal recunoscut și consacrat în Convenția de la Geneva din 1949 (IV) că o putere ocupantă nu poate anexa un teritoriu ocupat în timpul ostilităților în curs.

CEC din Ucraina este singura autoritate legală care poate organiza și desfășura alegeri și referendumuri pe teritoriul suveran al Ucrainei. La 12 octombrie 2022, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a respins confiscarea de către Rusia a teritoriului prin forță. O majoritate covârșitoare a națiunilor a adoptat o rezoluție prin care se solicită țărilor să nu recunoască pretențiile Rusiei asupra a patru regiuni din Ucraina și prin care se cere Moscovei să revină asupra „tentativei sale de anexare ilegală”, notează POLITICO.