International

Alegeri în Franța. Președintele Macron încearcă să își păstreze majoritatea în Parlament

Alegeri în Franța. Președintele Macron încearcă să își păstreze majoritatea în Parlament

Primul tur al alegerilor legislative din Franţa s-a încheiat cu un rezultat extrem de strâns, potrivit estimărilor prezentate de francetvinfo.fr. Blocul de stânga Nupes (LFI, PCF, PS şi EELV) şi ”Ensemble”, o coaliţie macronistă a partidelor de centru şi centru-dreapta LREM / Renaissance, MoDem şi Horizons au obţinut câte 25,2 la sută. Pe locul trei în opţiunile votanţilor s-a clasat Rassemblement National, cu 18,9 la sută.

Alegeri în Franța. Președintele Macron încearcă să își păstreze majoritatea în Parlament

Alegerile au fost marcate de absenteism, participând doar 47,2 la sută din totalul francezilor cu drept de vot.

Al doilea tur al alegerilor legislative va avea loc duminică, 19 iunie.

Sondajele publicate vineri plasau coaliţia ”Ensemble” în fruntea clasamentului, dar nu neapărat cu majoritate absolută. Dacă Emmanuel Macron ar obţine doar o majoritate relativă, ar fi nevoit să intre în negocieri cu celelalte partide pentru a-i aproba legile.

Dacă blocul de stânga ”Nupes” ar obţine majoritatea absolută, Emmanuel Macron ar fi lipsit practic de toate puterile care îi revin.

Aproximativ 6.300 de candidaţi luptă pentru cele 577 de locuri în parlament.

Sunt 577 de circumscripții ale Adunării Naționale (539 în Franța metropolitană, 27 în regiunile de peste mări și 11 pentru francezii din străinătate) în care se alege câte un deputat prin vot majoritar uninominal cu două tururi. În primul tur este ales candidatul care obține majoritatea voturilor valabil exprimate, care trebuie să reprezinte minimum 25% dintre alegătorii înscriși pe liste.

Dacă niciun candidat nu întrunește această majoritate, atunci se organizează un al doilea tur de scrutin unde se califică toți candidații care au obținut un minimum de voturi care depășește 12,5% dintre înscriși. Dacă sunt mai puțini de doi candidați care îndeplinesc această condiție, se califică primii doi. În turul al doilea, care va avea loc pe 19 iunie, este declarat învingător candidatul care obține cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, indiferent de procentaj.

Proiecțiile Elabe-SFR-Express în mandate dau Ensemble 260 – 300 (majoritate absolută 289), Nupes 170 – 220, LR 43 – 63, RN 15 – 30, alții 9 – 14.