International

Alegerile prezidențiale din Turcia: Ce arată sondajele despre diferența de punctaj dintre Kılıçdaroğlu și Erdoğan

Erdoğan si Kılıçdaroğlu
sursa foto arti gergek

Sondajele care susțin că există o diferență de doar 10 puncte între Kılıçdaroğlu și Erdoğan pentru alegerile de la jumătatea lunii din Turcia sunt false, informează publicația Hurriyet. 

Companiile care publică aceste sondaje și proprietarii firmelor de sondaje care apar pe ecranele televizoarelor și fac comentarii în acest sens transmit informații false, spune publicația turcă. 

Pe măsură ce se apropie alegerile, rezultatele sondajelor devin tot mai clare. Ar fi util să urmăriți cu atenție sondajele care vor fi publicate în zilele următoare. 

Sondajul realizat de Optimar 

Sondajul realizat de Optimar, prezidat de Hilmi Dașdemir, pe un eșantion de 3.005 de persoane în perioada 25-28 aprilie, oferă indicii importante. 

La alegeri participă încă doi candidați, Muharrem İnce și Sinan Oğan, dar principala luptă se dă între Erdoğan (actual președinte, lider al partidului de guvernare AKP și candidat al Alianței Populare – Cumhur İttifakı – n.red.) și Kılıçdaroğlu (liderul partidului de opoziție CHP, candidat al Alianței Naționale – Millet İttifakı – n.red.). 

Ambii candidați au fost în creștere în ultimele 10 zile. Erdoğan și-a revenit din declinul de după cutremur și este în creștere de două săptămâni. Kılıçdaroğlu a fost al doilea candidat care și-a crescut numărul de voturi. 

La întrebarea Optimar „Cu ce candidat veți vota la alegerile prezidențiale?”, 51,4% dintre respondenți au răspuns Erdoğan, în timp ce 48,6% au spus Kılıçdaroğlu. Astfel, Erdoğan pare să se fi apropiat de rezultatul pe care l-a obținut la alegerile din 2018. 

Atunci când au fost întrebați de toți cei patru candidați prezidențiali, sondajul a relevat următorul rezultat: 

Erdoğan 48,6 la sută 

Kilicdaroglu 44,1 la sută 

Ince 4,3 la sută 

Oğan 3 la sută 

Continuându-și ascensiunea cu aceste date, Erdoğan se apropie de cele 50 la sută din voturile necesare pentru primul tur, în timp ce Kılıçdaroğlu se apropie de pragul de 45 la sută. Muharrem İnce a rămas la 4,3 procente, cu o mică scădere, în timp ce Sinan Oğan a reușit să își crească numărul de voturi la 3 procente. 

Cum se va termina primul tur al alegerilor 

Previziunile convenționale despre alegeri sunt că se va ajunge în turul al doilea. Însă Erdoğan, care a reușit să își majoreze numărul de voturi la peste 48% cu două săptămâni înainte de alegeri, poate asigura creșterea de două puncte necesară pentru primul tur. Acest lucru îi poate permite să preia conducerea în primul tur. 

Kılıçdaroğlu, pe de altă parte, este aproape de pragul de 45 de procente, dar nu pare că își poate permite o creștere de 6 puncte, pentru că Kılıçdaroğlu nu se află într-o creștere rapidă. 

Ratele de vot ale partidelor 

Candidatura prezidențială a lui Kılıçdaroğlu pare să fi fost în avantajul CHP. În timp ce CHP și-a mărit numărul de voturi la 30,1%, această evoluție este în defavoarea celorlalte partide din Alianța Millet. Preocuparea Partidului IYI că „dacă candidatul prezidențial este din partea CHP, voturile opoziției se vor aduna în CHP” se transformă în realitate. 

Procentajul pe care l-ar obține AKP (Partidul Justiție și Dezvoltare – n.red.) este de 38,6%, CHP (Partidul Popular Republican – n.red.) ar aduna 30,1%, Yeşil Sol Parti (Partidul Verde de Stânga – n.red.) 7,8%, MHP (Partidul Mișcarea Naționalistă – n.red) 7,7%, IYI Parti (Partidul BUN – n.red.) 7.0%. Cu acest rezultat, IYI Parti coboară până la pragul electoral de 7 procente. Fiind în Alianța Națională, IYI Parti nu va avea o problemă cu pragul dar această situație îi va afecta numărul de deputați. Iar visul lui Akșener (președinta IYI Parti – n.red) de a ajunge premier va fi spulberat. Restul de partide sunt cotate sub pragul electoral, informează Hurriyet.