International

Cine sunt cei care au ajutat partidul ȘOR din Moldova să câștige alegerile din Găgăuzia: Moscova a fost implicată

partidul sor moldova
sursă foto timpul.md

În această perioadă, războiul hibrid dus de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova a continuat, inclusiv prin intermediul alegerilor din UTA Găgăuzia. În plus, interdicționarea mitingurilor partidului „ȘOR” a fost justificată prin concentrarea acestuia pe alegerile menționate, unde partidul a obținut un rezultat neașteptat.

În realitate, alegerile pentru funcția de bașkan din Găgăuzia au fost influențate semnificativ de factori cu conexiuni cu Moscova. Potrivit informațiilor obținute de reporterii de la Deschide.MD, în spatele acestei operațiuni din Găgăuzia se află o echipă de polit-tehnologi trimiși de Kremlin. Aceste persoane ar fi fost implicate, de asemenea, în planificarea destabilizării Republicii Moldova, despre care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat-o pe Maia Sandu. Candidații PSRM, Grigore Uzun, și Partidului „ȘOR”, Eugenia Guțul, care au trecut în turul doi al alegerilor, ar fi beneficiat de această intervenție externă în procesul electoral.

Trei ucraineni controlează partidul ȘOR

Conform informațiilor obținute, echipa de polit-tehnologi trimisă de Kremlin este formată din trei cetățeni de origine ucraineană, respectiv Boris Treigerman, Bohdan Kalynych și Nadin Vadym. Aceștia au acordat suport și consultanță Partidului „ȘOR” în ultimele luni și sunt implicați în operațiunea din Găgăuzia.

Deosebit de interesant este faptul că cei trei postează pe Facebook mesaje anti-ruse și de susținere față de Ucraina, ceea ce ar putea indica o anumită diversitate de opinii în ceea ce privește motivul implicării lor în această acțiune. În plus, aceștia au reușit să evite identificarea și oprirea la frontieră, deoarece au folosit pașapoarte ucrainene, ceea ce sugerează că serviciile rusești își schimbă tactica pentru a evita detectarea de către autoritățile moldovenești.

Cine este liderul acestora

Boris Treigerman, un personaj cunoscut în Republica Moldova pare a fi liderul acestora. Serviciul Vamal a informat printr-un comunicat din 21 mai 2022 că Treigerman este coordonatorul Centrului Național de Criză Israelian pentru Ucraina și Reprezentantul Statului Israel din România și Republica Moldova.

Cu toate acestea, nu s-au putut găsi mai multe informații despre Centrul Național de Criză din Israel, deoarece acesta „este sublim dar lipsește cu desăvârșire” din zona publică. Treigerman a informat pe pagina sa de Facebook că ar fi fost consilierul șefului administrației regionale Dnipropetrovsk, dar și consilierul guvernatorului de Sumî.

Domeniile electorale din cadrul partidului „ȘOR” ar fi coordonat de acesta, potrivit surselor din cadrul formațiunii, iar scrutinul pentru funcția de bașkan al Găgăuziei este doar un început, acesta urmând să cureze formațiunea fugarului Ilan Șor și în alegerile locale generale care vor avea loc în toamnă.

Conform acelorași surse, ceilalți doi polit-tehnologi trimiși de Kremlin să o ajute pe Eugenia Guțul să câștige funcția de bașkan al Găgăuziei sunt Bohdan Kalynych şi Nadin Vadym. Cei doi ar fi pus la dispoziția Partidului „ȘOR” firmele SRL FOCUS CONSULTING şi FIM. CONSULTING PLUS, implicate în spălare de bani pentru gruparea condusă de oligarhul fugar. De altfel, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de la Moscova, Leonid Sluțki, și-aanunțat sprijinul pentru Guțul și pentru partidul „ȘOR”, informează Timpul.md.