Actual Diverse

Alertă de gripă aviară în România. Descoperire terifiantă a specialiștilor români

Alertă de gripă aviară în România. Descoperire terifiantă a specialiștilor români
Infoactual/arhiva

Este alertă de gripă aviară în România. Un nou caz de gripă aviară H5N1 a fost descoperit. Specialiștii români trag semnalul de alarmă.

Alertă de gripă aviară în România. Descoperire terifiantă a specialiștilor români

Un nou caz de gripă aviară H5N1 a fost descoperit la un efectiv de 15 lebede, găsite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, de pe raza unui fond de vânătoare din judeţul Suceava, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat de presă.

Până la data de 3 ianuarie 2023 virusul nu s-a transmis, astfel încât nu a fost depistată deocamdată prezenţa virusului influenţei aviare în comunitățile de păsări domestice locale.

Cu toate acestea, specialiștii ANSVSA au anunțat că a transmis instrucţiuni clare către toate structurile teritoriale subordonate, DSVSA judeţene, cu privire la întărirea măsurilor de prevenire şi supraveghere la nivel naţional, pentru evitarea apariţiei de noi focare.

„Pe întreg teritoriul României, exploataţiile de păsări autorizate/înregistrate sanitar- veterinar, cu sistem de creştere liber şi ecologic, trebuie să ţină efectivele cât mai adăpostite, fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice, pentru a limita la maximum orice posibil contact cu păsările sălbatice. De asemenea, a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole de pe teritoriul României”, se menţionează în același comunicat.

Există anumite măsuri care trebuie respectate. Specialiștii ne amintesc care sunt acestea

Orice suspiciune va fi notificată în regim de urgenţă DSVSA-urilor judeţene şi ANSVSA. Totodată, se știe că ANSVSA colaborează cu o serie de instituţii implicate în observarea, supravegherea şi monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăţi ornitologice, Asociaţia Biosfera Delta Dunării, asociaţii de vânătoare etc.

O atenţie deosebită va fi acordată transporturilor intracomunitare cu păsări vii şi ouă de incubat, provenite din ţările unde evoluează focare de influenţă aviară în ultima perioadă.

În vederea prevenirii introducerii în România a gripei aviare înalt patogene, este interzisă orice intrare pe teritoriul naţional a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană, care provin din zone de protecţie sau supraveghere.

Situaţia epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare europene, este monitorizată permanent de ANSVSA împreună cu reprezentanții din structurile subordonate la nivel local, au mai spus reprezentanții instituției menționate.