Actual Lifestyle

ALERTĂ în Republica Moldova. Sunt probleme cu energia electrică

ALERTĂ în Republica Moldova. Sunt probleme cu energia electrică
EVZ

Lipsa resurselor energetice a obligat operatorul de stat al transportului de energie electrică din Moldova să declare modul de alertă. Moldova se confruntă cu o criză energetică din cauza creșterii prețurilor la resurse pe fondul încetării exporturilor de energie electrică din Ucraina.

ALERTĂ în Republica Moldova. Sunt probleme cu energia electrică

Operatorul de transport al energiei electrice din Republica Moldova – Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” – a anunțat vineri, 21 octombrie 2022, alertă din cauza lipsei de resurse energetice.

Într-o declarație postată pe site-ul companiei se menționează:

„În această situație, a fost anunțată o situație de urgență: „Întreprinderea de stat Moldelectrica avertizează toate părțile interesate despre prezența unui mod de alarmă pe piața de energie electrică din Moldova. La 21 octombrie 2022, furnizorul Energocom a anunțat prezența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit de contractele comerciale de furnizare a energiei electrice”.

În condiții de alarmă, o penurie de energie electrică poate persista, ceea ce duce la necesitatea de a fi luate măsuri de prevenire sau de minimizare a consecințelor. Nu se așteaptă întreruperi de energie electrică pentru acest weekend, dar nu este posibil să se prevadă care va fi situația energetică pentru o perioadă mai lungă de timp.

„Reiterăm apelul autorităților ca consumatorii să facă eforturi pentru a economisi energia electrică în orele de vârf, minimizând astfel riscul de dezechilibrare a sistemului energetic. În caz contrar, pentru echilibrarea sistemului energetic, va fi necesar să se recurgă la limitarea consumului de energie electrică prin oprirea instalațiilor de utilizare a energiei electrice de către consumatori prin intermediul operatorilor de distribuție a energiei electrice”, se arată în același comunicat.

La începutul zilei de vineri, Premier Energy, care furnizează energie electrică în regiunile centrale și de sud ale Moldovei, a avertizat consumatorii cu privire la posibilele pene de curent de tip „rotativ” din cauza penuriei de energie din țară.

Din câte se știe, Moldova se confruntă cu o criză energetică din cauza creșterii prețurilor la resurse pe fondul încetării exporturilor de energie electrică din Ucraina. În acest context, autoritățile moldovenești au îndemnat locuitorii republicii să economisească energia electrică în orele de dimineață și de seară, iar instituțiile de stat au primit instrucțiuni de a reduce consumul de energie, după cum relatează 1prime.ru.