Actual

Alertă meteo ANM. Cod galben de ploi, vijelii și descărcări electrice în zeci de județe până vineri seara

Cod Galben de vreme rea în România
sursa foto: România TV

O alertă meteo ANM a intrat în vigoare vineri dimineața în România. Astfel, zeci de județe sunt vizate de un cod galben de vreme rea care cuprinde ploi, vijelii și descărcări electrice.

Cod galben de ploi, vijelii și descărcări electrice în 31 de județe

Potrivit ANM, de această avertizare sunt vizate 31 de județe din toată România. județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

Prognoza meteo ANM

Conform meteorologilor, în aceste zone, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi izolat și în celelalte regiuni.

Avertizarea meteo cod galben este în vigoare vineri până la ora 23.00.

Cum va fi vremea în București

În București, vremea va fi în general instabilă în cursul zilei de vineri. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50…60 km/h. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade.

Prognoza meteo pentru weekend

Sâmbătă, gradul de instabilitate atmosfericã se va menţine ridicat în cea mai mare parte a ţãrii şi se va manifesta cu precãdere dupã-amiaza şi seara prin înnorãri temporar accentuate, averse ce vor avea şi aspect torenţial şi frecvente descãrcãri electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local se vor înregistra cantitãţi de apã însemnate şi posibil grindinã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri mai ales ziua în regiunile estice, dar de scurtã duratã şi în timpul ploilor când poate lua şi aspect de vijelie. Temperaturile maxime, în general în jurul celor normale pentru ultima decadã a lunii mai, se vor încadra între 20 şi 28 de grade; minimele termice vor fi cuprinse între 7…9 grade în depresiuni şi 16…17 grade pe litoral. Pe areale mici se va forma ceaţã, anunţă ANM, potrivit România TV.

Duminică, vremea va fi în continuare instabilã în vestul, sud-vestul şi parţial în centrul şi extremitatea de sud-est a ţãrii unde, cu precãdere dupã-amiaza şi seara, vor fi înnorãri temporar accentuate şi local averse şi descãrcãri electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse se vor înregistra cantitãţi de apã mai însemnate şi vor fi condiţii de grindinã. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare în sud. Vântul va avea intensificãri temporare în regiunile sud-estice, dar se poate intensifica izolat şi pentru scurt timp şi în celelalte zone, asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 şi 27 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 şi 17 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei spre 4 grade. Izolat vor fi condiţii de ceaţã.