Actual

Alertă seismică în România! 4 cutremure au avut loc în această dimineață

mit.edu
sursa foto mit.edu

Alertă seismică în România. Cutremurele reprezintă fenomene naturale foarte grave, care pot pune în pericol viața oamenilor. Multe țări au fost zguduite în ultima perioadă de seisme cu magnitudine destul de mare. Astăzi, pământul s-a zguduit și la nivelul României.

Au avut loc în această dimineață 4 cutremure la nivelul țării, unele cu magnitudini observabile. Aceste seisme au fost resimțite în multe orașe.

Alertă seismică în România

Alertă seismică în România. 4 cutremure au lovit astăzi teritoriul țării noastre. În ultimele ore, acestea s-au desfășurat la nivelul mai multor zone. Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).  Mai multe seisme au avut loc în această dimineață. Cel mai recent s-a desfășurat în zona seismică Vrancea. Acesta a avut o magnitudine de 3,5 și s-a desfășurat la o adâncime de 128 de kilometri. Seismul s-a desfășurat la ora 3:50.

„În ziua de 05 Octombrie 2023, la ora 03:50:02 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.5, la adâncimea de 128.0 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 54km N de Ploiești, 55km NV de Buzău, 56km SE de Brașov, 61km SE de Sfântu-Gheorghe, 80km SV de Focșani, 81km NE de Târgoviște”, au explicat reprezentanții INFP.

Cutremure la nivelul țării

Primul seism s-a produs la ora 23:54. Acesta a avut o intensitate mică și s-a produs la o adâncime de un kilometru. A avut loc în zona seismică Tulcea, mai puțin cunoscută pentru mișcarea plăcilor tectonice.

„În ziua de 04 Octombrie 2023 la ora 23:54:42 (ora locală a României) s-a produs în Dobrogea, Tulcea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 1.0 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 63km E de Izmayil, 65km E de Tulcea.” au spus reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Mișcări ale plăcilor tectonice

Alertă seismică în România. Celelalte două seisme s-au produs în apropierea aceluiași interval orar. Mai exact, în jurul orei 3:00. Acestea au avut loc la adâncimi de aproximativ 20 de km. Primul a avut loc tot în zona seismică Vrancea, având o magnitudine de 2,4.

„În ziua de 05 Octombrie 2023 la ora 03:27:25 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea, un seism slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 20.6km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 40km V de Focșani, 52km N de Buzău, 74km E de Sfântu-Gheorghe, 83km E de Brașov, 89km NE de Ploiești.” a specificat INFP.

Zona seismică Vrancea

Ultimele două cutremure din ziua de astăzi s-au petrecut în jurul aceleași ore, la câteva minute distanță. Ambele au avut loc în zona seismică Vrancea. Aceasta este cunoscută pentru riscul ridicat de apariție a mișcărilor plăcilor tectonice. Al doilea seism a avut o magnitudine de 2,2. Acesta s-a produs la o adâncime de 22,2 km.

„În ziua de 05 Octombrie 2023 la ora 03:36:39 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 22.2km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 25km N de Buzău, 51km SV de Focșani, 73km NE de Ploiești, 92km SE de Sfântu-Gheorghe, 93km E de Brașov, 98km V de Brăila”, mai spune INFP, conform Daily Business.