Politică

Alexandru Mazăre s-a predat autorităților după ce a fost dat în urmărire națională. 3 ani cu executare într-un dosar de corupție

mazare

Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre şi fost deputat PSD, s-a predat la poliție, la câteva ore după ce a fost dat în urmărire națională. Polițiștii nu l-au găsit acasă pentru a-l duce la închisoare, după ce a fost condamnat definitiv într-un dosar de corupţie. Acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie legat de construirea de locuinţe sociale în campusul „Henri Coandă” din Constanţa.

Alexandru Mazăre s-a predat autorităților după ce a fost dat în urmărire națională. 3 ani cu executare într-un dosar de corupție

Fost senator PSD, Alexandru Mazăre a fost condamnat într-un dosar de corupție care privește construcția unui cartier de locuințe sociale. În același dosar, fostul primar al Constanței și omul de afaceri Avraham Morgenstern au scăpat după ce judecătorii au dispus încetarea procesului penal.

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul campusului social „Henri Coandă” a fost dat în urmărire națională. Fostul senator PSD nu a fost găsit acasă de polițiștii care l-au căutat pentru a pune în aplicare mandatul de încarcerare.

„Acesta (Alexanru Mazăre – n. red.) nu a fost identificat la adresa de domiciliu, fiind efectuate verificări la reşedinţele şi locurile în care bărbatul s-ar putea afla. Urmează a fi dispuse măsurile legale în continuare. La acest moment, bărbatul a fost dat în urmărire naţională”, se arată într-o comunicare a IPJ Constanța.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat marți pe Alexandru Mazăre, fratele fostului primar Radu Mazăre, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare într-un dosar de corupție în care au mai fost implicați Radu Mazăre și omul de afaceri Avraham Morgenstern, potrivit minutei instanței.

„Astăzi, 10 mai 2022, având în vedere sentinţa definitivă de condamnare la pedeapsa cu închisoarea, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un bărbat de 50 de ani, din judeţul Constanţa, s-a prezentat la sediul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale. După îndeplinirea formalităţilor necesare, acesta a fost condus la penitenciar în vederea incarcerării“, anunţă Poliţia Capitalei.

Procesele penale față de Radu Mazăre și omul de afaceri Avraham Morgenstern au încetat, potrivit minutei de ședință.

În plus, instanța a mai confiscat de la Alexandru Mazăre și suma de 80.000 de euro.

Dosarul a fost instrumentat de DNA și privește o dare de mită la licitația pentru construirea cartierului de locuințe sociale „Henri Coandă”.

Minuta instanței

105/1/2019 – În majoritate: Admite apelurile declarate de Ministerul Public– Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpatul Mazăre Radu Ştefan şi pe cale de consecinţă: Desfiinţează în parte sentinţa penală nr.398 din 28 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casație şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 1409/1/2016 şi rejudecând:

În baza art. 396 al. 6 rap. la art. 16 lit. e C.proc.pen., încetează procesul penal faţă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cp, cu aplicarea dispoziţiilor art. 6 şi 7 din Legea nr. 78/2000 şi a dispoziţiilor art. 5 alin. 1 Cp şi trei infracţiuni de fals în declaraţii prev. de art. 28 din Legea nr. 176/2010 rap. la art. 326 Cp, toate în concurs real prev. de art. 38 alin. 1 C.penal.

În baza art. 396 al. 6 rap. la art. 16 lit. f C.proc.pen., încetează procesul penal faţă de inculpatul Morgenstern Avraham, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, prev. de art. 255 alin. 1 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 și a dispozițiilor art. 5 alin. 1 din noul Cod penal.

În baza art. 26 raportat la art.254 alin.1 Cod penal din 1969, cu aplicarea dispozițiilor art.6 din Legea nr.78/2000 și a dispozițiilor art.5 Cod penal, condamnă pe inculpatul Mazăre Alexandru (……) la pedeapsa de 3 ani închisoare și interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a ?i b C.pen. pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei închisorii.

În baza art. 71 alin.1 C.pen. anterior, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b C.pen. anterior, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii. Menține, în baza art.292 Cod penal din 1969, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal 1969 şi art.5 Cod penal, condamnarea inculpatului Mazăre Alexandru la pedeapsa de 5.000 lei amendă penală.

În baza art. 33 lit. a raportat la art. 34 lit. d C.pen. anterior, contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și 5.000 lei amendă penală.

În baza art. 35 alin. 1 C.pen. anterior, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b C.pen. anterior pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei închisorii.

În baza art. 71 alin.1 C.pen. anterior, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b C.pen. anterior de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii.

În baza art.631 Cod penal din 1969, atrage atenţia inculpatului că în cazul în care se sustrage cu rea-credinţă de la executarea amenzii, instanţa poate înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii.

În baza art. 254 al. 3 C.penal anterior, confiscă de la inculpatul Mazăre Alexandru suma de 80.000 de euro în echivalent în lei, la cursul BNR de la data plății. Dispune luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului Mazăre Alexandru, până la concurența sumei de 80.000 de euro. Respinge ca nefondat apelul formulat de inculpatul Mazăre Alexandru. Obligă inculpatul Mazăre Alexandru la plata sumei de 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate stat în fond ți în apel.

În temeiul art. 275 al. 1 pct.3 lit. b C.proc.pen., obligă inculpatul Morgenstern Avraham la plata sumei de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate stat în fond și în apel. Menține dispozițiile sentinței primei instanțe ce nu sunt contrare prezentei decizii. (Foto: Alexandru Mazăre și Radu Mazăre – sursa: Ziua de Constanța)

Radu Mazare a fost achitat

Completul de 5 judecători ICCJ a dispus încetarea procesului penal față de fostul primar din Constanța Radu Mazăre. La fond, Înalta Curte îi dăduse achitare pentru luare de mită și amendă pentru fals. Judecătorii Francisca Vasile, Sandel Macavei, Oana Burnel, Simona Cirnaru si Dan Andrei Enescu au transformat achitarea pe “fapta nu există” a fostului senator Alexandru Mazăre în condamnare la 3 ani cu executare pentru complicitate la luare de mită.

În prezent, Radu Mazăre se află la închisoare pentru 9 ani, după ce a fost condamnat în dosarul retrocedărilor de plaje și terenuri din Mamaia.

El a mai fost conamnat, în luna februarie 2022, la 5 ani de închisoare în dosarul „Polaris”. Judecătorii l-au găsit vinovat de luare de mită și de conflict de interese. În prima instanță a fost condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare. Alături de Mazăre a fost condamnat și un apropiat al său, omul de afaceri Sorin Strutinsky, la 5 ani de închisoare.