Actual

Alexandru Rafila este supus la moţiunea simplă. Va trebui să plece?

alexandru rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este ţinta unei moţiuni simple care a fost înaintată de două partide de opoziţie. USR şi Forţa Dreptei au propus această moţiune, al cărei titlu este „Ministrul Rafila – turistul leneş şi cinic care lasă România fără spitale”. Mișcarea vine la puțin timp după ce România a pierdut 740 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Fondurile europene nerambursabile ar fi fost folosite pentru construirea unor spitale. Chiar dacă acestea vor fi în continuare puse la punct, finanțarea va fi diferită. Iar fondurile vor fi unele care vor trebui date înapoi.

O altă motivare dată de proponenții moțiunii este „pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre”. Ei critică de asemenea felul în care cadrele sanitare sunt tratate în sistem. Ei ar trebui să aibă șansa „la adevăr”, mai spun politicienii din opoziție.

Textul moțiunii: Alexandru Rafila e încolțit

Conform propunerii care vine din partea reprezentanților a două partide, ministrul Sănătății trebuie să demisioneze:

„Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îşi poate justifica averea de peste 3 milioane de euro”. Argumentele lor continuă: 1trebuie să plece, pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre”. De asemenea,  „trebuie să plece, pentru ca pacienţii, medicii şi asistentele să aibă şansa la adevăr în sistemul sanitar. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îi pasă”.

Din punctul de vedere al proponenților, ministrul „trebuie să plece, pentru că nu vrea, nu poate şi, la o adică, îl şi enervează faptul că trebuie să muncească. Alexandru Rafila trebuie să plece. Şi nu la New York, în Cuba sau la Geneva, în plimbări plătite de noi toţi. Alexandru Rafila trebuie să plece acasă!”

Un istoric al miniștrilor Sănătății

Proponenții au menționat și faptul că funcția de lider al Ministerului Sănătății a fost de mai multe opri ocupată de persoane cu probleme legale. Ei, însă, sunt de părere că actualul ministru este cea mai rea alegere.

„Sigur, PSD a mai pus ministru la Sănătate şi un fost brancardier plagiator şi o fostă administratoare de spital prinsă în flagrant cu mită. Dar cine îşi închipuia că se poate mai rău, mai ales când vezi CV-ul lui Alexandru Rafila? Spre deosebire de alţi miniştri PSD, Alexandru Rafila a venit ca un comentator specialist în sănătate publică şi o să plece ca un gropar al sistemului sanitar românesc. Fără îndoială omul sistemului, ministrul Rafila a ocupat de-a lungul timpului diverse funcţii, onorifice sau nu, în aparatul de stat. Nu se poate spune că îi lipseşte experienţa administrativă, fiind şi recunoscut în acest sens.

Pe hârtie, avem un ministru al Sănătăţii decorat în două rânduri cu ‘Ordinul Sanitar’ în grad de Cavaler şi ulterior în grad de Ofiţer, cităm, ‘în semn de apreciere pentru întreaga activitate, precum şi pentru rezultatele importante obţinute în perfecţionarea actului medical’. În realitate, avem un politruc puturos la Sănătate. Un impostor. Un incompetent şi un turist de lux în ţări exotice”, arată textul moțiunii. Acesta a fost preluat de către HotNews.

În această situație, membrii Camerei Deputaților urmează să dezbată astăzi moțiunea. Miercuri, va avea loc votul.