Info Actual > Diverse > Alimente care te scapă de stres. Nu trebuie să lipsească din dieta ta. Au beneficii uimitoare
Diverse

Alimente care te scapă de stres. Nu trebuie să lipsească din dieta ta. Au beneficii uimitoare

Alimente care te scapă de stres. Nu trebuie să lipsească din dieta ta. Au beneficii uimitoare

Alimente care te scapă de stres. Nu trebuie să lipsească din dieta ta. Au beneficii uimitoare pentru sănătatea mintală. Stresul este un fenomen psihosocial complex ce decurge din confruntarea persoanei cu cerințe, sarcini, situații, care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanta pentru persoana respectivă. Acest fenomen duce la consumul de alimente care oferă un sentiment de confort și consolare.

Mulți nu știu că unele alimente pot avea și proprietăți de tip antidepresiv care ne afectează sănătatea creierului și bunăstarea emoțională, potrivit unui studiu de revizuire din World Journal of Psychiatry.

Deși cercetările privind legătura dintre factorii alimentari și depresie sunt încă neconcludente, Harvard Health Publishing, există numeroase rapoarte anecdotice și un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că anumiți nutrienți pot contribui la prevenirea și tratarea tulburărilor psihologice.

Experții spun că ciocolata, ceaiul verde și turmericul sunt alimentele pe care să le strecori în dieta ta dacă vrei să atenuezi tristețea și să promovezi o stare de spirit mai bună.

Ciocolată

Mult timp prezentată ca fiind “drogul fericirii”, ciocolata nu vă pune zâmbetul pe buze doar pentru că are un gust delicios, spune Academia Australiană de Știință – ea conține un sortiment de substanțe chimice care vă înveselesc. Teobromina și feniletilamina sunt stimulente ușoare care se găsesc în cacao și care au un efect înălțător asupra stării tale de spirit. Acesta din urmă se întâmplă să fie, de asemenea, unul dintre compușii eliberați de corpul tău atunci când te îndrăgostești, declanșând acel sentiment de amețeală și exaltare.

O cantitate mică de cofeină dă creierului un impuls

Ceai verde

Ceaiul verde, care provine din planta Camellia sinensis, are o serie de compuși diferiți care stimulează starea de spirit, spune un studiu de revizuire din 2017.

Acesta conține o cantitate mică de cofeină care dă creierului un impuls, dar aminoacidul cunoscut sub numele de L-teanină ajută, de asemenea, la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, reducând acel efect de zdruncinare și prăbușire pe care oamenii îl au de obicei de la cafea.

Un studiu din 2016 publicat în revista Nutrients a constatat că persoanele care au consumat 200 de miligrame de l-teanină au avut niveluri mai scăzute ale hormonului stresului, cortizolul, și, în general, au raportat că se simt mai relaxați după ce au finalizat sarcini stresante, comparativ cu subiecții care au luat un placebo.

Turmeric

Fie că îl iubești sau îl urăști, beneficiile turmericului sunt uimitoare – iar știința dezvăluie acum tot mai multe despre această plantă picantă. Forma sa cea mai familiară este sub formă de condiment sub formă de pudră, care este un element de bază comun folosit în diverse tipuri de bucătărie, inclusiv în bucătăria indiană, din Asia de Sud-Est și din Orientul Mijlociu. A rămas popular încă din cele mai vechi timpuri, fiind folosit în scop medicinal în Ayurveda – un sistem de medicină tradițională cu rădăcini în India, potrivit Healthline – de mii de ani pentru a trata inflamațiile, artrita reumatoidă, infecțiile, precum și cancerul.

La fel ca o mulțime de alimente vibrante, nuanța galbenă distinctă a turmericului semnalează potențialul său de promovare a sănătății. Acesta obține această culoare aproape luminoasă de la o moleculă activă unică numită curcumină, detaliază o analiză din 2020 publicată în Frontiers in Psychiatry. Se crede că curcumina îmbunătățește atât anxietatea, cât și depresia, prin afectarea nivelurilor de monoamină din sistemul nervos central și prin creșterea neurotransmițătorilor legați de starea de spirit, cum ar fi noradrenalina, serotonina și dopamina.