Actual International

Alt război escaladează. Israel a atacat puternic, „cu o ploaie de rachete”

Alt război escaladează. Israel a atacat puternic, „cu o ploaie de rachete”
Newsweek

Rachetele israeliene au vizat baze militare din centrul Siriei, ucigând cinci persoane, inclusiv un civil, şi au declanşat incendii în terenurile agricole din zonă, a informat presa de stat siriană.

Al 12-lea atac în 5 luni

Al Jazeera anunță că armata israeliană a lansat mai multe rachete spre Siria, lovind oraşul Masyaf din zona rurală Hama. O parte dintre acestea au fost doborâte de apărarea aeriană siriană, însă 5 oameni au murit, printre care și un civil. Loviturile armate au provocat și incendii uriașe în zonă.

Avioanele israeliene au tras cel puţin opt rachete, menite să lovească depozite de arme şi locuri aparţinând miliţiilor iraniene din zona Masyaf. Este al 12-lea atac israelian asupra teritoriului sirian de la începutul anului, adăugându-se la sutele sau chiar miile de atacuri reciproce care au loc din 2011, de când a început războiul civil sirian.

Operațiunile militare ale Israelului în Siria sunt explicate de oficiali ca fiind acțiuni care vizează bazele miliţiilor aliate Iranului – cum ar fi gruparea militantă Hezbollah din Liban, care are luptători dislocaţi în Siria şi luptă de partea forţelor guvernamentale ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad – şi transporturi de arme despre care se crede că sunt destinate miliţiilor, titrează Al Jazeera.

Imagini greu de privit. Moartea jurnalistei Shireen Abu Akleh stârnește revolte în stradă

Mii de persoane s-au adunat vineri în Estul Ierusalimul pentru funeraliile jurnalistei de la Al Jazeera, împușcată mortal în timp ce acoperea un raid în Cisiordania.

„În timp ce trupul ei a părăsit spitalul St Joseph, poliția israeliană a atacat cortegiul funerar – aproape că i-a forțat pe cei care purtau sicriul lui Abu Akleh să îl lase jos. Forțele israeliene au confiscat steaguri palestiniene de la persoanele în doliu și, mai târziu, au spart geamul mașinii funerare care transporta trupul lui Abu Akleh”, titrează Al Jazeera.

Federația Internațională Umanitară „Semiluna Roșie” din Ierusalim a declarat că 33 de persoane au fost rănite în urma atacurilor, iar șase au fost spitalizate. Autoritățile israeliene au declarat că șase persoane au fost arestate după ce participanții la doliu au aruncat cu „pietre și sticle” în forțele de ordine.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „profund tulburat” de violențele petrecute.