Actual International

Altă belea pe capul lui Abramovici! E mai sărac cu 400 de milioane de dolari

Altă belea pe capul lui Abramovici! E mai sărac cu 400 de milioane de dolari

Toate mi se întâmplă numai mie”, ar putea spune Abramovici, acum când i-au fost luate chiar de sub nas 400 de milioane de dolari.

Altă belea pe capul lui Abramovici! E mai sărac cu 400 de milioane de dolari

Ministerul american al Justiţiei a decis, luni, 06 iunie 2022, confiscarea a două avioane aparţinând oligarhului rus Roman Abramovici, pe motiv că respectivele aeronave au fost utilizate încălcând sancţiunile adoptate împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, informează AFP.

Oficialul din Statele Unite are și o explicație. El a demonstrat afirmațiile făcute prin documente juridice care atestă faptul că respectivele aparate, un Boeing 787-8 Dreamliner şi un Gulfstream G650ER, au zburat în teritoriul rusesc, după instituirea, în 2 martie a.c., a reglementărilor americane privind exporturile.

Cele două avioane, în valoare de peste 400 milioane de dolari, sunt de origine americană, iar proprietarul lor, miliardarul Roman Abramovici, a dispus, de sine stătător, ca acestea să zboare în luna martie până în Rusia, fără să fi cerut licenţă specială de reexport, potrivit ministerului de resort.

Controalele Ministerului Comerţului asupra exporturilor şi reexporturilor sunt solide şi trebuie să fie respectate. Aceasta este o componentă importantă a strategiei americane pentru a priva Rusia de mijloace de alimentare a războiului său ilegal”, a explicat Andrew Adams, directorul echipei denumite KleptoCaptură, transmite Agerpres.

Actualmente, există o echipă specializată în investigația dată și nu numai, din care fac parte zece procurori şi anchetatori din mai multe servicii americane. Aceștia au misiunea bine determinată de a ancheta încălcarea sancţiunilor adoptate împotriva Moscovei, după invazia în Ucraina şi să organizeze confiscarea bunurilor oligarhilor.

Pe termen scurt, obiectivul acestei echipe este de a demonstra aplicarea strictă a regimului de sancţiuni şi de a încuraja oamenii apropiaţi Kremlinului să se distanţeze de statul rus, care continuă să accelereze războiul”, a adăugat Andrew Adams, citat de aceleași surse.

Ministerul Justiţiei american nu a indicat și unde se află, în prezent, cele două avioane. Iar oficial, Abramovici nu se află pe lista personalităților care au ”legături” în Rusia, sancționați de Casa Albă.

Foto: arhiva