Economic

România a adus Republicii Moldova 1,6 miliarde de dolari, numai într-un singur an

România a adus Republicii Moldova 1,6 miliarde de dolari, numai într-un singur an

România este cel mai important partener european și strategic al Republicii Moldova din punct de vedere comercial și investițional, după cum arată statistica ultimilor ani. Acesta este unul dintre mesajele transmise la Primul Forum Economic România – Republica Moldova, care a avut loc, miercuri, 17 mai a.c., la Chișinău.

România a adus Republicii Moldova 1,6 miliarde de dolari, numai într-un singur an

Anul trecut, România s-a clasat pe primul loc printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, la nivel mondial, cu o pondere de peste 16% din volumul comerțului total, echivalentul a 1,6 miliarde de dolari.

După cum ne-au spus organizatorii, forumul a fost structurat în două părți: 1. Continuitatea afacerilor în contextul regional actual, noi parteneri de afaceri și posibilități de relocare și 2. Circuitul turistic interstatal – România și Republica Moldova atracție pentru turiștii din ambele țări.

Căutarea de noi parteneri și extindere economică, inclusiv relocarea unor afaceri, ținând cont de contextul regional, au reprezentat primele subiecte pe ordinea de zi. Și nu în ultimul rând s-a revenit la ideea realizării circuitului turistic interactiv, pe segmentul celor două țări vecine.

Despre acestă întâlnire semnificativă, atât pentru oamenii de afaceri români care își desfășoară activitatea în Republica Moldova, cât și pentru întărirea relațiilor de colaborare ale celor state vecine, ne-a vorbit Daniel Nuțiu, președintele Asociației Investitorilor din România, într-o declarație pentru infoactual.ro, prin care a subliniat că ”se fac pași mici, dar vizibili, spre o colaborare și mai strânsă din punct de vedere economic. Forumul a reprezentat o premieră, mai ales pentru faptul că a reunit, în același loc, timp de o zi, oamenii de afaceri și reprezentanții statului, care împreună caută soluții la probleme ce apar, inevitabil, pe parcursul unei activități”. O ediție maraton despre care reprezentantul oamenilor de afaceri români în Republica Moldova, Daniel Nuțiu mai spune că a fost un real succes.

Moldova mai are de lucru cu ”eliminarea corupției și birocrației”, dar este pe drumul cel bun

Președintele Executiv al Asociației Investitorilor din România, Daniel-Vasile Nuțiu, a subliniat, prin discursul său de la eveniment, că „Republica Moldova este pe un drum corect. De asemenea, este extrem de important să urgenteze toate acordurile încheiate în cadrul DCFTA-ului. Din păcate, sunt restanțe și acest lucru împiedică desfășurarea activităților economice în condiții normale. Nu am să revin cu lucrurile – din păcate cunoscute – cum ar fi eliminarea corupției și birocrației, dar sunt lucruri unde se văd pași.”

La eveniment au fost prezenți peste o sută de reprezentanți ai mediului de afaceri din România și Republica Moldova. În calitate de invitați speciali au participat reprezentanții  Ministerului Antreprenoriatului și Turismului din România (MAT), prin Secretarul de Stat – Angel-Iulian Călin,  Secretarul de Stat – Adrian Dupu din cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Marius Ciprian Toth, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei României în Republica Moldova, Sergiu Gaibu – Ministru Economiei al R.M., Dumitru Budianschi – Ministru Finanțelor al R.M., vorbitori de pe ambele maluri ale Prutului și reprezentanți ai mass-media locală.

Foto: AIR Secretariat Executiv