Politică

Alte noi beneficii pentru anumite categorii de bugetari

Alte noi beneficii pentru anumite categorii de bugetari
evz.ro

Pentru unele categorii de bugetari, parlamentarii pregătesc noi beneficii. De data aceasta este vorba de permiterea direcţionării unei sume de bani pentru plata ratelor la o locuinţă de serviciu de către magistraţi.

Prevederea va fi aplicabilă şi în cazul soldaţilor, şi al gradaţiilor profesionişti.

În ce fază se află proiectul de lege

Astfel, proiectul de lege al PNL, care prevede că suma acordată magistraţilor pentru a-şi plăti chiria, potrivit legii în vigoare, să poată fi folosită de către aceştia şi pentru achitarea unei rate sau părţi din rate pentru achiziţionarea unui locuinţe, e deja în procedură avansată la Senat (primă cameră), având avizele de la comisiile din for. Senatorii jurişti ar fi trebuit să dea raportul de specialitate marţi, astfel încât, miercuri, să intre pentru vot în plen.

Dar, potrivit lui Dănuţ Cristescu, senator PSD din Comisia juridică, parlamentarii de la Comisia juridică au ajuns la un consens ca să amâne votul pe raport până când vine şi punctul de vedere de la Guvern.

Care este natura avizelor date pe proiectul de lege

Pentru proiectul de lege al PNL s-au dat următoarele avize:

  • Un aviz pozitiv din partea Consiliului Legislativ
  • Un aviz negativ din partea Consiliului Economic şi Social.

Conform celor declarate de liberali, această facilitate ar constitui un ajutor extrem de util magistraţilor şi o măsură importantă în vederea loializării acestora faţă de instanţele/parchetele unde îşi desfăşoară activitatea, crescând stabilitatea în exercitarea funcţiei în localitatea unde vor dobândi locuinţa.

Dacă un proiect de modificare legislativă care a fost aprobat tacit de Camera Deputaţilor va trece şi de Senat, care este for de decizional în acest caz, de această facilitate ar putea avea parte şi soldaţii, şi gradaţii profesionişti.

Concret, se doreşte modificarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor profesionişti pe 2 direcţii principale.

Care sunt motivele care au stat la baza proiectului legislativ

În expunerea de motive a proiectului legislativ se arată că: „Legea nu permite soldaţilor şi gradaţilor profesionişti justificarea plăţii compensaţiei lunare pentru chirie în situaţia în care aceştia contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, ceea ce contravine principiul menţionat mai sus”.

Astfel, se face referire la faptul că, din principiu, nu se fac deosebiri între drepturile soldaţilor şi gradaţilor profesionişti şi cele ale cadrelor militare, iar acestea din urmă au acest drept de a utiliza pentru plata unei rate la un credit imobiliar, suma compensată de MApN pentru chirie. Compensaţia lunară pentru chirie este în cuantum de până la 50% din solda lunară a fiecărui militar în parte.

Care este părerea MApN

Pentru că urmările pot fi unele destul de grave, MApN susţine că modificarea legislativă este una care trebuie urgentată.

Astfel, în document se mai precizează că „Neaplicarea măsurilor propuse (…) aduce grave prejudicii, cu efecte pe termen lung, în ceea ce priveşte pierderea motivaţiei acestei categorii de personal, demisii şi pierderea atractivităţii profesiei, în condiţiile în care Ministerul Apărării Naţionale se confruntă cu deficite din ce în ce mai mari de personal”.