International

Amal, păpușa refugiată, călătorește prin toată lumea, pentru a-și găsi ”mama” și a oferi îmbrățișări. Video

Amal, păpușa refugiată, călătorește prin toată lumea, pentru a-și găsi ”mama” și a oferi îmbrățișări. Video

Este o marionetă de 3,5 metri înălțime și înfățișează o refugiată siriană de 10 ani. Copiii fug în urma ei și o strigă pe nume, impresionați fiind de înălțime și aspectul unic, inedit.

Amal, păpușa refugiată, călătorește prin toată lumea, pentru a-și găsi ”mama” și a oferi îmbrățișări

Anul trecut, Amal, fetița siriană de 3,5 metri înălțime a călătorit din Turcia până în Marea Britanie, pentru a-și găsi mama. Pentru că aceasta este ideea călătoriei ei, să o găsească pe cea care i-a dat viață, metaforic vorbind. Totodată, scopul ei bine determinat este acela de a promova o ”îmbrățișare largă” a refugiaților și imigranților, scrie New York Times.

Până acum, ea a vizitat mai multe țări, a ajuns la Royal Opera House din Londra, având și alte destinații turistice. Despre ea se știe că l-a întâlnit chiar și pe Papa de la Roma.

În această toamnă, Amal este așteptată să viziteze cinci cartiere din New York. ”În această toamnă, Amal va porni într-o aventură cu totul nouă, traversând pentru prima dată Atlanticul într-o călătorie la New York, menită să promoveze o îmbrățișare largă a refugiaților și imigranților”.

Păpușarii se pregătesc în apropierea unui fort din Franța, una dintre cele opt țări incluse în călătoria de anul trecut. Elliott Verdier, pentru The New York Times (foto)

Amal este programată să sosească la Aeroportul Internațional John F. Kennedy pe 14 septembrie a.c., urmând să călătorească în toate cele cinci cartiere ale New York-ului, vizitând copii, artiști, politicieni, dar și lideri ai comunității de-a lungul drumului, potrivit unui anunț făcut joi de către Walk Productions, care este și producătorul filmului (împreună cu St. Ann’s Warehouse), despre vizita păpușii.

Călătoria ei a început anul trecut, când a parcurs 8.000 de kilometri din Turcia până în Anglia, vizitând tabere de migranți. Pentru a funcționa, Amal este manevrată de păpușari experimentați.

Amal a fost concepută pentru a evidenția situația dificilă a milioane de refugiați sirieni din Europa care au parcurs distanțe lungi pe continent, pentru a fugi de războiul civil din țară.

Acest proiect ingenios ar fi trebuit să se încheie tot anul trecut, dar nu a fost să fie așa. Directorul său artistic, Amir Nizar Zuabi, după aproximativ două treimi din drum, și-a dat seama că Amal poate avea un viitor, dincolo de acele circumstanțe geopolitice specifice și limitate. Așa că, el și  echipa de creație au decis să treacă împreună cu Amal, mai departe, și Oceanul.

Vizita în America – un milion de dolari!

Păpușa impunătoare, care este manevrată de trei persoane, dintre care una pe picioroange, va vizita St. Ann’s și alte câteva instituții culturale din New York, printre care Academia de Muzică din Brooklyn, Lincoln Center și Teatrul Clasic din Harlem. Vizita, care are alocat un buget de peste un milion de dolari, este planificată să se încheie la începutul lunii octombrie, cu o excursie la Statuia Libertății din New York.

 

Foto:  PropagArta (deschidere) /New York Times (interior) Elliott Verdier pentru The New York Times/ Video: youtube