Actual

Ambasada României la Moscova pierde 10 diplomați. Decizia Rusiei vine ca răspuns la sancțiunile similare impuse de București  

ambasada

Federaţia Rusă a declarat ca personae non gratae 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie acțiunea similară a României din la 5 aprilie 2022, informează MAE.

Rusia expulzează 10 diplomați români de la Moscova

Ambasadorul României în Federația Rusă, Cristian Istrate a fost chemat la Ministerul Rus de Externe, unde a stat doar 15 minute. A ieșit de acolo cu un plic în care se află, probabil, numele celor 10 angajați ai ambasadei României care vor fi expulzați. Numele celor expulzați nu sunt făcute publice în astfel de situații.

Pe 5 aprilie, MAE anunța că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961″, se arata în comunicatul dat pe 5 aprilie.

Ministerul Afacerilor Externe informează că Federaţia Rusă a declarat ca personae non gratae 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie la declararea personae non gratae de către România, la 5 aprilie 2022, a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că Federaţia Rusă a declarat ca personae non gratae 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie la declararea personae non gratae de către România, la 5 aprilie 2022, a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti”, potrivit unui comunicat al instituţiei.

MAE reaminteşte că decizia autorităților române a avut la bază activitățile şi acțiunile celor 10 persoane, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961

„MAE reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a crimelor de război și a altor crime internaționale comise în această țară de către forțele ruse”, se arată în finalul comunicatului.

Războiul din Ucraina a determinat capitalele europene să expulzeze circa 400 de funcţionari ai ambasadelor ruse, bănuiţi de spionaj, cea mai mare operaţiune de acest gen din istoria serviciilor secrete.