International

Zelenski este categoric împotriva îngheţării conflictului militar cu Federaţia Rusă

zelenski

Într-un discurs ţinut în format de videoconferinţă în cadrul unei sesiuni organizate de Wall Street Journal CEO Council Summit, Zelenski a spus că este categoric împotriva îngheţării conflictului militar cu Federaţia Rusă.

Zelenski este categoric împotriva îngheţării conflictului militar cu Federaţia Rusă

Prioritatea Ucrainei este readucerea trupelor Federaţiei Ruse pe poziţiile de dinainte de 24 februarie şi restabilirea integrităţii teritoriale a ţării, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs susţinut în format de videoconferinţă în cadrul unei sesiuni organizate de Wall Street Journal CEO Council Summit, informează agenţia de presă Ukrinform.

„Să restabilim integritatea teritorială… Obiectivul nostru nr.1 este să respingem trupele Federaţiei Ruse pentru a le readuce în acele teritorii unde se aflau înainte de data de 24 februarie”, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, a subliniat Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a reliefat că restabilirea integrităţii teritoriale în cadrul graniţelor recunoscute internaţional este obiectivul fiecărui ucrainean. Totodată, el a mai spus că această restabilire a integrităţii nu se poate face deodată.

„Înţelegem că va fi dificil să restabilim integritatea teritorială cu peninsula Crimeea ocupată temporar. Şi totuşi, cred că mai târziu, după ce ne vom fi arătat tăria, iar noi o demonstrăm pe cât de bine putem astăzi, să trecem la o cale diplomatică, pentru că orice război se încheie prin diplomaţie”, a adăugat preşedintele ucrainean.

În acest context, preşedintele Ucrainei a spus că este categoric împotriva îngheţării conflictului militar cu Federaţia Rusă, potrivit publicaţiei ucrainene Delo.

„Aceasta ar însemna ca trupele ruse să se afle acolo unde sunt astăzi în continuare. Atunci ar fi un conflict îngheţat. Noi nu suntem de acord cu un conflict îngheţat” cu Federaţia Rusă, a spus şeful statului, vorbind despre o posibilă încetare a focului.

Planul Ucrainei în acest război

Zelenski a identificat trei etape pe care se axează armata ucraineană: oprirea avansului Rusiei, respingerea forţele ruse în afara teritoriului ucrainean, și restabilirea la maximum a integrităţii teritoriale a Ucrainei:

„Suntem acum în etapa a doua”, a spus Zelenski, subliniind că, în prezent, armata sa trebuie să facă tot posibilul pentru ca Rusia să se retragă de pe teritoriul Ucrainei.

Referitor la negocierile dintre delegaţiile ucraineană şi rusă, Volodimir Zelenski a afirmat că acestea continuă la nivel de negociatori, dar s-a arătat sceptic în privinţa înţelegerilor la care se va ajunge.

„Este important să discutăm, dar până când preşedintele Federaţiei Ruse (Vladimir Putin) nu o va spune personal şi în mod oficial, nu văd ca eventualele acorduri să aibă vreo greutate”, a remarcat Zelenski.