Actual

Amenzi enorme pentru acești români. Ce să nu faci niciodată

amenzi

Viața la bloc vine cu multe provocări. Iar uneori, problemele de conviețuire vor duce la amenzi consistente. Mulți români nu își dau seama câți bani sunt în joc în momentul în care aleg să încalce programul de liniște.

Acesta se întinde, de regulă, între orele 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00. Aceste lucruri sunt valabile atât în timpul săptămânii, cât și în weekend, prin lege. Însă, desigur, este o problemă mai mare dacă programul este încălcat în timpul zilelor lucrătoare.

Amenzi și pedepse

A tulbura liniștea în aceste intervale este o contravenție serioasă. Se poate ajunge la amenzi de până la 1.500 de lei. Abaterile cele mai grave pot să ducă inclusiv la ore de muncă în folosul comunității.

Și există mai multe căi decât ai fi crezut să încalci această regulă de conviețuire. Spre exemplu, a pune mașina de spălat în acest interval este o încălcare a regulii și poți să plătești pentru contravenție.

Iată ce spune Legea 61/1991 cu privire la această situație:

„- tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 şi 13:00-14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”.

Cea mai mică amendă pe care o vei încasa în cazul acestei contravenții este de 200 de lei. Dar ea poate depăși 1.000 de lei în funcție de gravitate, informează Antena 3 CNN.