Actual

Amenzi în funcție de nivelul de alcoolemie la volan. Când se riscă închisoarea

amenzi, sursa foto monitorul cluj
sursa foto: arhiva companiei

Conducerea sub influența alcoolului este strict interzisă. Ce nu știu mulți șoferi este că cuantumul amenzilor variază în funcție de nivelul de alcoolemie. Echipa avoalcool.ro a a efectuat o analiză detaliată a aspectelor legale și sancțiunilor asociate șoferilor depistați conducând sub influența băuturilor alcoolice.

Potrivit legislației, o alcoolemie sub 0,80 g/l atrage amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Mai mult, se prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. În cazurile minore, sancțiunile pot consta într-un avertisment sau o amendă minimă. Alcoolemia peste 0,80 g/l se sancționează cu închisoare între unu și cinci ani sau cu o amendă.

Începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de amendă pentru sancțiunile rutiere a fost majorat la 165 de lei. Astfel, cei depistați în trafic conducând sub influența alcoolului se expun unor amenzi ce pot ajunge la 3.300 de lei.

În ceea ce privește contravențiile, suspendarea dreptului de a conduce se aplică pe o durată de 90 de zile, prelungindu-se la 120 de zile în cazul unui accident rutier, conform  RTV.