International

Anchetă a Parlamentului britanic în cazul Partygate. Boris Johnson este acuzat că a indus în eroare legislativul

boris johnson

Borin Johnson este acuzat că a încălcat măsurile de combatere a pandemiei de coronavirus, într-o perioadă în care țara se afla în lockdown. Parlamentarii au aprobat o moţiune prin care se cerea instituirea unei comisii care să stabilească dacă Johnson se face vinovat de ultraj la adresa Camerei Comunelor.

Anchetă a Parlamentului britanic în cazul Partygate. Boris Johnson este acuzat că a indus în eroare legislativul

Premierul Boris Johnson a fost amendat de Poliţia londoneză în cadrul investigaţiilor privind petreceri organizate în sedii guvernamentale în timpul pandemiei, iar opoziţia laburistă îi cere demisia. Colegii lui Boris Johnson din Partidul Conservator ar prefera amânarea schimbării premierului de teamă să nu genereze instabilitate în contextul conflictului din Ucraina.

Boris Johnson a negat iniţial că ar fi fost încălcate regulile antiepidemice, iar ulterior a argumentat că nu şi-a dat seama că s-a întâmplat acest lucru. Oficialii de la Downing Street au negat că Boris Johnson ar fi indus în eroare Parlamentul în mod intenţionat.

Având în vedere că poliţia i-a aplicat ulterior premierului o amendă pentru nerespectarea restricţiilor, declaraţiile sale ar putea fi considerate false.

Moţiunea a fost adoptată fără voturi împotrivă, după ce guvernul de la Londra a renunţat la încercarea de a amâna o decizie privind ancheta parlamentară.

Conform orientărilor guvernamentale, miniștrii care induc în eroare cu bună știință Camera Comunelor sunt așteptați să demisioneze.

Scandalul a avut impact enorm în anturajul premierului Boris Johnson

Numeroşi consilieri ai premierului Boris Johnson au demisionat în februarie pe fondul presiunilor politice apărute din cauza petrecerilor organizate în 2020 şi 2021 în birouri guvernamentale prin încălcarea normelor antiepidemice. Pe fondul criticilor, Boris Johnson a declarat în februarie, în Camera Comunelor, că regretă situaţia generată de petrecerile organizate în birouri guvernamentale în pofida restricţiilor, subliniind, în contextul apariţiei concluziilor unui raport oficial, că va trage învăţăminte de pe urma erorilor. Premierul afirma atunci că aştepta concluziile anchetei Poliţiei din Londra.

Un raport oficial elaborat de Susan Gray, secretar adjunct al Biroului Cabinetului britanic, a stabilit că Guvernul Boris Johnson „a eşuat în mod grav” în respectarea normelor.

„Este vorba despre eşecuri în materie de conducere şi de erori de judecată. În contextul pandemiei, când Guvernul le cerea cetăţenilor să accepte restricţii ample, comportamentul de acest fel privind aceste evenimente este greu de justificat”, a afirmat Susan Gray, conform Mediafax.